Tri odbornika Srpske demokratske stranke /SDS/ u Skupštini grada Prijedor danas su se ogradili od nedavnog istupa predsjednika Gradskog odbora SDS-a Prijedor Milana Tubina koji je sa predstavnicima još sedam stranaka i kluba samostalnih odbornika prijedorske skupštine zatražio ostavku gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića.
“Došli smo u situaciju da je taj čojvek SDS uveo u saradnju sa SNSD-om. Klub odbornika SDS-a se ograđuje od takvih poteza gospodina Tubina i, evo, još jednom apelujemo na vrh stranke na čelu sa gospodinom /Mirkom/ Šarovićem da reaguje”, rekla je šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Prijedora Jovana Panić.

Tubin je na konferenciji za novinare u Prijedoru u petak, 20. septembra, zajedno sa predstavnicima ovdašnjeg SNSD-a, PDP-a, Demosa, SP-a, NDP-a, US-a, DF-a i samostalnog odborničkog kluba u lokalnom parlament rekao da “SDS apsolutno podržava novu skupštinsku većinu”.

Prijedorski SDS već duže vrijeme pogađaju unutarstranačke podjele, a 19. maja ove godine Tubin je ponovo izabran za predsjednika gradskog odbora na stranačkoj skupštini čiju zakonitost njegovi oponenti osporavaju.

“Staro rukovodstvo je već upoznato s tim. Nije reagovalo ni po jednom našem zahtjevu, molbi, dopisu koji smo uputili. Sad, vidjećemo novo, na čelu sa gospodinom Šarovićem, da li će imati sluha za ovu situaciju u Prijedoru šta se dešava i radi”, navela je Panićeva.

Odbornik SDS Slavko Švraka rekao je da rukovodstvo stranke u Prijedoru radi mimo statuta stranke koji u članu 107. jasno propisuje način koaliranja, a to je da koaliciju mora odobriti vrh stranke.

Odbornik SDS-a Sanja Rađenović rekla je da su četiri od pet odbornika SDS-a uputili dopis Mirku Šaroviću još 28. avgusta obavijestivši ga o “ponašanju Tubina prema odbornicima SDS-a, o nedozvoljavanju prostorija SDS-a, o takozvanoj suspenziji četvoro odbornika SDS-a i o posljednjim događajima koji se odnose na njegovo koaliranje sa SNSD-om”.

“S tim u vezi očekujemo konačno odgovor Mirka Šarović”, rekla je Rađenovićeva.

Konferenciju za novinare odbornici SDS-a održali su na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru, zbog, kako su rekli, nemogućnosti korištenja stranačkih prostorija.

Peti SDS-ov odbornik, Radenko Stijepić, u Skupštini grada Prijedora djeluje suprotno Panićevoj, Rađenovićevoj, Švraki i Stojiću, odnosno lojalan je lokalnom rukovodstvu SDS-a.