Već četiri mjeseca 25 srpskih zatvorenika u zatvoru na Kosovu i Metohiji zaključano je u samice bez objašnjenja i u izolaciji provode po 22 časa dnevno, piše beogradski list Politika.

Advokat iz Kosovske Mitrovice Ljubomir Pantović rekao je ovom listu da srpski zatvorenici u pritvorskoj jedinici u selu Grdovac kod Podujeva, gotovo četiri mjeseca proživljavaju svojevrsnu torturu od uprave ovog zatvora, koji je jedan od najstrože obezbijeđenih na Kosovu i Metohiji.

Pantović, branilac trojice od 25 srpskih zatvorenika, kaže da su do juna u ćeliji bila bar po dva zatvorenika, a onda je nenadano donesena odluka da budu raspoređeni u samice.

To znači da su izolovani od svih, a da i ona dva časa dnevno, koliko im je po pravilniku određeno za šetnju, mnogi iz zdravstvenih razloga ne mogu da iskoriste.

– Pritvoreni Srbi pisali su na mnoge adrese, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u svijetu. Međutim, nijedan odgovor nije stigao – navodi Pantović.

On ističe da nijednom od srpskih pritvorenika nije jasna toliko drastična mjera zato što se nijednom nisu ogriješili o kućni red, nisu upadali u konfliktne situacije, a nije moglo doći ni do međuetničkog konflikta jer su albanski i srpski pritvorenici u odvojenim blokovima.

Pritvorska jedinica Grdovac kroj Podujeva novi je zatvorski kompleks, a počeo je sa radom prije četiri godine.

Osim Srba, tu borave i pritvorenici ostalih manjinskih zajednica na Kosmetu koji se terete za najteža krivična djela poput organizovanog kriminala, ratnih zločina i terorizma.

RTRS