Burna je bila rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Nacrtu zakona o električnoj energiji. Cilj ovog zakonskog rješenja je da omogući liberalizaciju tržišta, bolji kvalitet i sigurnost snabdijevanja.

Najviše rasprave vođeno je o tome da li će i kada biti poskupljenja struje što se moglo i naslutiti iz izjava opozicionih poslanika u prethodnim danima, ali i sinoć, po samom otvaranju ove tačke, kada su insistirali na tome da rasprava počne jutros.

Traže odgovore na pitanja: Da li će biti poskupljenja struje i kada. Neće odustati od najavljenog protesta. Iz vlasti im niko ne spori pravo na demokratsko izražavanje volje, ali im i poručuju da priču o struji, ne koriste za političke igre. Nema, kažu, šanse da u ovom trenutku struja poskupi.

Predsjednik Vlade Radovan Višković optužio je opoziciju da iznosi neistine. Spreman je da snosi sankcije, ako, kaže, neko dokaže da je nekada rekao kada će doći do poskupljenja.

Gotovo odmah po početku rasprave odredbe predloženog nacrta Zakona o električnoj energiji pale su u drugi plan. Poslanici opozicionih stranaka otvorili su priču o poskupljenju struje i prozvali predsjednika Vlade.

– Јa vas molim da javno ovdje pred nama ustanete i kažete da neće doći do povećanja cijena ni sada ni uskoro. Vaše izjave za mene premijeru i najmanju ruku nemaju smisla – rekao je Draško Stanivuković iz PDP-a.

Premijer Srpske je rekao da je apsolutna laž da će doći do poskupljenja struje.

Priču o povećanju cijene električne energije za domaćinstva predsjednik Vlade nazvao je politizacijom. Poručio je i da je spreman na sanckiju dokažu li mu da je nekada rekao kada će doći do poskupljenja.

– Zakon o regulatornoj agenciji i komisiji u ovom momentu ne dozvoljava povećanje cijene. Da bi došlo do toga mora se promijeniti zakon. Ko to radi? Vi. Gospodine Stanivukoviću, budite iskreni koliko i ja prema vama. Odgovorno tvrdim da ovaj Zakon o električnoj energiji nisi ni pročitao, da ne znaš ni šta u njemu piše – poručio je Višković.

Tokom rasprave, a uoči sutrašnjeg protesta, ispred zgrade Vlade mladi SDS-a premijeru su poklonili grijalicu i izazvali ga da pokuša da ne potroši 400 kilovata struje, iznos koji se pominjao kao donja granica luksuza. Odgovor su dobili od poslanika SNSD-a.

Zoran Vidić iz SDSa je poručio da 400 kilovara struje nije i ne smije da bude luksuz.

– U ovom trenutku ne postoji ni promil šanse da se poveća cijena električne energije za domaćinstva – poručio je Igor Žunić iz SNSD-a.

Raspravu iz parlamenta komentarisao je i direktor Elektroprivrede Srpske. Za domaćinstva cijena u Srpskoj tvri i dalje ostaje najjeftinija na Balkanu, ali i da je Elektroprivreda jedini izvoznik.

– O poskupljenju ne možemo pričati, jer analiza se mora raditi nekoliko mjeseci. Mi na kraju krajeva tehnički nismo spremni za izmjenu tarifne metodologije koja je sada na snazi – smatra Luka Petrović direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Petrović tvrdi – jedino povećanje o kojem je bilo riječi je ono koje je izvršeno i odnosi se na privredu. Ističe i da je Elektroprenos jedina komponenta koja nije tržišna u Srpskoj.

– Mi smo sada jedina Elektroprivreda koja ima najpovoljnije cijene za sve i za privredu i za domaćinstva. To je siguran argument. Postavlja se pitanje zašto neko želi da politizuje – naveo je on.

Petrović ističe i da je tačno da se vrše analize prizvodnih preduzeća i stanja kod domaćinstava u kojima je 570 hiljada brojila i da se to pitanje vrši prema ugledu na rješenja iz Srbije čija Elektroprivreda ima grupe potrošača sa manjom, srednjom i većom potrošnjom.

RTRS