Centar Kozarca, na području stare tvrđave, dobio je tri nove ulice koje su rekonstruisane i presvučene asfaltom.

Prema riječima gradonačelnika Milenka Đakovića, za pokretanje ove inicijative najzaslužnija je mještanka Kozarca Anita Hodžić.

– U saradnji sa Sekretarijatom i gradom uspjeli smo završiti ovaj projekat koji je izuzetno vitalan. Ovdje je sad ostalo da rekonstruišemo i uredimo pijacu koja se nalazi ovdje uz zidine starog grada, a red bi bio da se rekonstruiše i ostatak starog grada koji bi mogao biti turistička atrakcija na ovim podrucjima – rekao je Đaković.
On je dodao da je ovo samo jedan segment projekta rekonstrukcije grdskih i seoskih ulica u Prijedoru.
” Građanima Kozarca i njihovim gostima, koji će koristiti ove puteve, želim da uredno prolaze ovim ulicama koje su mnogo uređenije nego ranije” istakao je Đaković.
Anita Hodžić, koja je u periodu od 2014-2018.godine bila delegat u Vijeću naroda BiH istakla je da su joj se obratili mještani sa zahtjevom da se izvrši rekonstrukcija ovih saobraćajnica.
” Četvrtkom je ovdje pazarni dan i ovim ulicama do pijace dolazi veliki broj građana tako da sam pokrenula tu inicijtivu i uz podršku gradonačelnika, uspješno smo je i okončali” izjavila je Hodžićeva.
Ona je potvrdila da je riječ o ulicama Ahmeta Melkića, Kemala Ključanina i Hasana Hušidića, a da je projekat čija je vrijednsot oko 56.000 KM urađen u saradnji sa Sekretarijatom za raseljena lica i migracije BiH.
U ime mještana ovog dijela Kozarca zahvalio se Šefik Arnautović koji je istakao da je ovo prvi put poslije 30 godina da se uredi ovaj dio Kozarca.
” Imamo veliku želju da se uredi ovaj pijaca i prostor oko kule, jer to nije dobro samo za nas već za mještane i okolnih mjesnih zajednica koji se ovdje okupljaju na pijačni dan”, istakao je Arnautović.

prijedorgrad.org