Gledajući kroz evoluciju, visoke potpetice predstavljaju suptilan i strateški znak da je žena seksualno zainteresovana

Žene koje izlaze sa muškarcima koji im nisu seksualno privlačni, u najvećem broju slučajeva neće nositi visoke potpetice, pokazalo je istraživanje.

Naučnici su ispitivali 292 studentkinje koje su nosile cipele sa ravnom štiklom, koliko često nose štikle. Glavno pitanje je bilo da li će na prvi sastanak sa osobom koja im se dopada nositi štikle ili ravnu obuću. 

60% ispitanica je izjavilo da će se odlučiti za visoke potpetice na sastanku sa atraktivnim muškarcem, a za ravne sa susret sa muškarcem koji im fizički nije privlačan.

22% procenata ispitanica je reklo da bi iste cipele nosilo na oba sastanka – sa atrakrtivnim i manje atraktivnim muškarcem.

– Gledajući kroz evoluciju, visoke potpetice predstavljaju suptilan i strateški znak da je žena  zainteresovana za seks – stoji u studiji.

štikle salonke crvene štikle crveno brendovi moda

foto: pixabay.com/pexels

– Sa druge strane, žene često izbegavaju visoke potpetice u situaciji kada žele da izbegnu neželjenu pažnju od strane udvarača. 

Istraživači, predvođeni dr Pavolom Prokopom, dodali su: ‘Žene koriste različite taktike ponašanja kako bi privukle pažnju željenog partnera.

– Nošenje visokih potpetica povećava žensku fizičku privlačnost za suprotni pol, pa tako njihova upotreba predstavlja moćan seksualni signal – kažu istraživači.

A postoji i naučno objašnjenje zašto je to tako.

Visoke štikle ističu zakrivljenost kičme i menjaju položaj ženskog tela (grudi su isturenije, kao i zadnjica), smanjuju dužinu koraka i povećavaju rotaciju kukova, što sve utiče da deluju zavodljivije.

(Telegraf.rs)