Frenchmen Lionel Dumont (C) and Mouloud Boughelane (2ndL) guarded by Bosnian policemen leave the court-room after they were sentenced to 20 years in jail for armed robbery of service station and a warehouse in which two people were killed. The eight-day trial took place in Bosnian town of Zenica.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević tvrdi da je za bjekstvo jednog od najvećih živih svjetskih terorista Lionela Dimona iz sarajevskog zatvora 1999. godine odgovoran visoki funkcioner SDA Šefik Džaferović.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević tvrdi da je za bjekstvo jednog od najvećih živih svjetskih terorista Lionela Dimona iz sarajevskog zatvora 1999. godine odgovoran visoki funkcioner SDA Šefik Džaferović.

Galijašević je rekao da je bjekstvo Dimona, koji je bio pripadnik odreda “El mudžahedin”, u potpunosti razjašnjeno, ali da javnosti nije predstavljena cijela istina o tome.

– On (Dimon) je bio dio politike Alije Izetbegovića, dio politike koju je u Zeničko-dobojskom kantonu tokom rata provodio isključivo Džaferović. Operaciju bijega organizovala je tajna bošnjačka policijska služba AID – ukazao je Galijašević. On je naveo da je Dimon, kojeg naziva francuski Abu Hamza Sirijac koji se u mudžahedinskoj jedinici borio tokom rata u BiH) dolazio u BiH i djelovao tokom cijelog rata, a da je prvi put došao sa Unproforom kao francuski vojnik 1992. godine.

Prema Galijaševićevim riječima, sve vrijeme Dimon, koji je bio pripadnik odreda “El mudžahedin”, bio je pod zaštitom tadašnjeg načelnika Centra službi bezbjednosti u Zenici Šefika Džaferovića.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– To je vrijeme kada su mudžahedini radili šta su htjeli, provodili teror po Zenici, ubijali Srbe i Hrvate, pucali na sve strane – podsjetio je on i napomenuo da je Dimon sa ovim odredom otišao i na Vozuću, gdje je učestovovao u masovnim, ritualnim klanjima Srba.

Galijašević je naveo da je Džaferović u prvim danima 1996. godine prešao na mjesto sekretara Izetbegovićeve tajne policije, a da je na njegovo mjesto došao bivši načelnik Tešnja Šemsudin Mehmedović.

– Istina je da Mehmedović zbog ubistava koje je Dimon na kraju počinio u muslimanskim dijelovima, pljačke, ubistva policajca u Raspotočju, ubistva pripadnika obezbjeđenja jedne firme dogovorio sa Abu Malijem, komandantom mudžahida koji je u to vrijeme bio u Bočinji, da Dimon dođe u jedan stan u Zenicu na razgovor. Mehmedović nije otišao na taj razgovor, ali je poslao specijalce koji su uhapsili Dimona i prebacio ga u dobro obezbijeđen zatvor u Zenicu iz koga se nije moglo bježati – ispričao je Galijašević.

On navodi da je zbog hapšenja intervenisao Abu Mali, te da je problem na kraju došao do Alije Izetbegovića i AID.

Foto: Avaz/RAS Srbija

– U cijelu priču se uključio sekretar AID, bivši šef Centra službi bezbjednosti čovjek koji je štitio mudžahedine – Šefik Džaferović i na kraju je organizovao bjekstvo iz zatvora. Prvo je uhapšen jedan saradnik AID i odveden u taj zatvor da bi pomogao u bjekstvu Dimona – dodao je Galijašević. Činjenica je, istakao je on, da najviše odgovora šta je radio taj terorista i kako je oslobođen ustvari ima sam Šefik Džaferović i od njega treba tražiti odgovore.

– On je zamjerio Mehmedoviću hapšenje Dimona i to je bila prva svađa ova dva bezbjednjaka iz Zeničko-dobojskog kantona. Ta svađa se nastavila tokom cijelog poslijeratnog perioda. Mehmedović je bio saradnik bišeg predsjednika SDA Sulejmana Tihića, a Džaferivić je ostao vjeran Izetbegovićima – pojasnio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, Džaferović je na kraju, na posljednjem kongresu SDA, dotukao Mehmedovića izbacivši ga sa svih partijskih funkcija i to je završetak obračuna koji je počeo bjekstvom Dimona.

Galijašević kaže da je činjenica da su francuske službe usmjeravale Dimona na određene akcije i napomenuo da je u mnogim intervujima Mehmedović ukazivao na spregu mudžahedina sa zapadnim obavještajnim službama.

– Svi zločini koje su počinili mudžahedini, pogotovo 1994. i 1995. godine, kada su počinili najmasovnije zločini kao nikada do tada u Evropi i svijetu, kada su pobili 192 osobe u Vozući, a za ubistvo njih 55 odgovara general Sakib Mahmuljin – sve to ide na teret Džaferovića. On je glavni krivac što niko od njih nije kažnjen i što je francuski Abu Hamza mogao da pobjegne iz sarajevskog zatvora – tvrdi Galijašević.

Foto: EuroBlic/RAS Srbija

Dimon je organizovano prebačen u sarajevski zatvor koji je imao slabo obezbjeđenje. Istovremeno je u sarajevskom zatvoru smijenjen upravnik, doveden je novi i u zatvor je ubačen Edin Džihan koji je, navodno, imao tromjesečnu kaznu zatvora, a koji je pobjegao sa Dimonom rizikujući višegodošnju kaznu.

– Operacija bijega Dimona je operacija koju je organizovao AID, uprokos žrtvama i ubistvima koje je Dimon napravio i po Zenici i po Vozući i kao pripadnik mudžahedina i nekažnjeno napustio BiH – rekao je Galiješević. On je ponovio da bi Džaferović trebao da odgovara, prije svega, za sve što je Dimon radio u 1994. i 1995.godine i na kraju za njegovo bjegstvo.

Dimon je svjetski terorista koji je, poslije odlaska iz BiH, “vršio operacije” i u Maleziji i Japanu, a na kraju je uhapšen u Njemačkoj i isporučen je Francuskoj.

SRNA/RTRS