Privredno-turistička manifestacija “Dani voća” u Prijedoru se održava četvrtu godinu, a ove godine je zbog loših uslova za poljoprivrednu proizvodnju u ponudi manje voća, dok je više voćnih rakija i prerađevina od voća.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da grad godinama sarađuje sa poljoprivrednim proizvođačima u svim oblastima i da ima odgovarajuće podsticaje za sve vrste proizvodnje.

“Mi ih realizujemo svake godine. Oni se nekad kombinuju i sa podsticajima koje daje Ministarstvo /poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske/ i sve to omogućava normalno funkcionisanje”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon obilaska izlagača.

On je dodao da bi proizvođači željeli i više novca, pogotovo kada loše rodi voće.

“Mi smo u teškim godinama, kada je kod voćara bila posebna kriza, i vanredno pomagali za štete u voćnjacima, da prežive i nastave dalje”, podsjetio je Đaković.

Šef Odsjeka za poljoprivredu grada Prijedora Tatjana Marić pozdravila je to što su se, uprkos lošoj godini, Udruženje voćara Prijedor i ovdašnja Poljoprivredna zadruga “Kooperativa” organizovali da ne prekinu tradiciju.

“Grad već 15 godina podstiče voćarsku proizvodnju i sada smo na oko 50.00 KM godišnje”, navela je Marićeva.

Ona je dodala da se novac izdvaja za stare zasade, novu sadnju, organizacije događaja, stručna putovanja, posjete sajmovima, savjetovanjima, analizi zemljišta, a da je sada u toku i tender za početak izgradnje hladnjače za skladištenje voća, što je dugoročan projekat.

Voćar iz sela Babići Radivoj Vujković bavi se voćarstvom od 2003. godine i ima pet hektara jabuke, kruške, šljive i jagode.

“Nisam imao roda šljive uopšte. Jabuke imam pet, umjesto pedeset tona. Jedna vrlo teška godina koja će na svu sreću još malo biti iza leđa. Par voćnjaka ima solidan rod, a ostalo je zanemarivo”, kaže Vujković.

On je pozdravio najavu izgradnje hladnjače.

“To nam znači jer tako više nećemo morati da prodajemo voće sa grane, nego ćemo ga skladištiti i snabdijevati naše trgovačke centre našim voćem, a ne da se prodaje voće iz Poljske ili ko zna odakle”, dodao je Vujković.

Na Malom trgu u Prijedoru proizvode izlaže petnaestak voćara. Manifestacija će biti otvorena do kraja sedmice.

Foto: prijedorgrad