Odbornici Skupštine grada Prijedora večeras su smijenili Gordanu Jekić sa mjesta direktora vrtića “Radost” iz Prijedora, dok su za vršioca dužnosti direktora imenovali vaspitačicu predškolske djece Bojanu Kos.

Jekićeva koja je kadar DNS smijenjena je sa 18 glasova za i 10 protiv.

Šef Kluba odbornik DNS Goran Predojević izjavio je da je zadovoljan radom Jekićeve i da DNS neće podržati njenu smjenu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da su svjesni da je uzaludno pozivati na razum.

– Ali nije uzaludno poručiti ljudima da se drže zakona. Ovaj organ je zakonodavan i trebalo bi da se drži zakona. Ova priča će se nazvati sječom direktora za koju nije bilo argumenata – poručio je Đaković za skupštinskom govornicom.

Njenu smjenu zatražio je samostalni Klub odbornika u Skupštini grada Prijedora, a u obrazloženju je navedeno da su odbornici nezadovoljni radom ove ustanove i načinom na koji je vodi Jekićeva.

-Nezadovoljstvo radom ustanove iskazali su roditelji u pogledu ishrane i uslova smještaja, treba samo napomenuti da je trebalo tri godine da se rješi pristupni put vrtića u Omarskoj – navedeno je u obrazloženju.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Odbornici su podsjetili i da je u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za 2017. godinu prikazano da je tadašnja direktorka prekršila Zakon o javnim nabavkama prilikom nabavke hrane za vrtić u iznosu od 100.629 KM.

-Evidentno je da je i sadašnja direktorka nastavila sa istom praksom. Potencijalno je oštećen budžet vrtića i ostavljen je prostor za eventualno nezakonite radnje, jer nije korišten tranasparentan postupak nabavke – navedeno je u obrazloženju.

Smjenu Jekićeve, kao ni Slavice Popović sa mjesta direktor Doma zdravlja, nije spriječilo to što su radnici ovih ustanova tokom zasjedanja lokalnog parlamenta bili ispred skupštinske sale kako bi svojim direktorkama pružili podršku.

Podsjećamo, 62 radnika vrtića potpisala su peticiju i najavili da će od ponedjeljka stupiti u štrajk ukoliko Jekićeva bude smijenjena.

Nova skupštinska većina koju čine odbornici SNSD, PDP, SDA, DF, Samostalni klub odbornika i samostalni odbornik Ranko Kolar, usvajanjem posljednjih odluka sa rukovodećih funkcija smjenjuju kadar DNS.

Partija Marka Pavića, izgubila je većinu u gradu na Sani jer ima šest odbornika u Skupštini grada, koje podržava jedan odbornik SDP BiH.

Zanimljivo je da nije jedinstveno ni pet odbornika SDS. Odbornik Radenko Stjepić svojim glasanjem podržava novu skupštinsku većinu, dok ostala četiri odbornika SDS tokom glasanja podržavaju DNS ili ostaju suzdržani. Nedavno su izjavili da ostaju opozicija te da nisu na strani ni DNS ni SNSD.

Izvor: Srpskainfo