Češki predsjednik Miloš Zeman ponovio je danas na samitu Višegradske grupe, kome je prisustvovao i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, da je njegov stav po pitanju Kosova nepromjenjen, i da će pokrenuti inicijativu da Češka poništi odluku o priznanju kosovske nezavisnosti.

Na pitanje novinara u Pragu, gdje se samit i održavao, Vučić je rekao da ne može da se miješa u unutrašnje stvari bilo koje zemlje kada je riječ o njihovim odlukama koje se odnose na priznanje kosovske nezavisnosti.

Međutim, Zeman je ponovio svoj stav, koji je izrekao i prije nepunih mjesec dana kada je boravio u Beogradu, da će pokrenuti inicijativu da zvanični Prag promijeni odluku.

– Kakav će biti ishod, ne zna. Mi smo demokratska zemlja, i postoji mogućnost da budem nadglasan. Ipak, nastavići da ubjeđujem svoje kolege da promjene mišljenje – kazao je Zeman.

On je, boraveći u zvaničnoj posjeti Srbiji sredinom septembra, rekao da će pokrenuti ovo pitanje. Međutim, Zemanov stav je potpuno drugačiji od onog koji zastupa vlada ove zemlje, koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Srpskainfo