Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će razgovarati sa DNS-om i da će biti uvaženo sve što je racionalno, ali je ukazao da na lokalnom niovu ima različitih iskustava i da te odnose ne bi trebalo prenositi na republički nivo.

– Naravno da ćemo obaviti razgovore, vidjećemo razloge i sve ono što bude racionalno i razložno apsolutno ćemo uvažiti – rekao je Dodik u Mostaru.

On je podsjetio da DNS ima koalicioni sporazum sa SNSD-om, te da sve što je dogovoreno pripada DNS-u, da se to ne dovodi u pitanje.

Dodik je istakao da na lokalnom nivou imaju različita iskustva, te naveo primjer Prijedora gdje su dugo bili u zajedništu, a onda je, kako je rekao, došlo do određenih problema na relaciji lokalnih ljudi.

Do sada je, rekao je Dodik, postojao pristup da lokalni ljudi vode lokalnu politiku, a ne globalnu, “dok se nešto nije desilo DNS-u u Prijedoru”.

– Prije lokalnih izbora mi smo nekim projektima obezbjeđivali podršku izgradnji lokalnih puteva. Kada je to trebalo da ide na prostor gdje SNSD ima podršku u Prijedoru, onda gradonačelnik nije htio da to podrži, a nije se ticalo novca, jer je bio obezbijeđen . pojasnio je Dodik.

S druge strane, dodao je Dodik, DNS je poslije prošlih izbora učinio sve da već stvorenu skupštinsku većinu u Bijeljini napusti sa SNSD-om i ode sa SDS-om, ali da SNSD tada nije napustio koaliciju.

– U Doboju je deset godina DNS držao koaliciju sa SDS-om dok je tamo bio Obren Petrović. Sad kad je Obren Petrović došao kod nas, DNS ne zna ni gdje je ni šta je – rekao je Dodik.

On smatra da princip da lokalna sredina i lokalni odnosi pripadaju lokalnim strukturama i da bi to trebalo zadržati, a ne to prenijeti na nivo Republike.

Dodik je napomenuo i da, kada je riječ o nivou Republike Srpske, do njega dolazi da DNS nije zadovoljan brzinom postavljanja njihovih ljudi.

– Ali, sve moramo da uradimo u skladu sa zakonom. Ne možemo, kao što je bilo u nekim slučajevima ranije prema različitim ljudima, da sada nekoga sklonite, a on tuži pa ga sud vraća. Moramo čekati da se to procedurom završi – rekao je on.

Predsjedništvo DNS-a odlučilo je juče da zaustavi dalje djelovanje u okviru sporazuma sa koalicionim partnerima.

RTRS