DNS-ovci su se i danas zavjetovali na ćutanje o, kako su naveli, zamrzavanju odnosa u koaliciji sa SNSD-om, iako bi za nekoliko dana ponovo trebalo da sjednu za isti sto i razgovaraju o budućoj saradnji.

Prije skupštinskog zasjedanja, okupili su se na kratkoj stranačkoj sjednici, ali nakon razgovora, novinarima su samo mahnuli. Nejasno je ostalo kako će se ubuduće ponašati DNS-ovi poslanici u Narodnoj skupštini. Kako saznajemo, nisu baš svi u DNS-u bili za potez zamrzavanja odnosa u koaliciji.

Takva saznanja ima i premijer Republike Srpske Radovan Višković. Što se DNS-ovih ministara u Vladi tiče, Višković poručuje da status ministara zavisi od DNS-a a ne od njega, ali da onii koji nisu spremni da odgovorno obavljaju posao u ministarstvima – mogu da se povuku.

“Mislim da su ovdje pojedinačni afiniteti pojedinih ljudi, nezadovoljnih svojim statusom doveli na neki način da dođe do ovoga, da zamrznu svoj status u koaliciji, što se tiče Vlade, nema nikakvog zamrzavanja. Njihov budući status je u rukama DNS-a, a ne u mojim rukama, prema tome DNS je taj koji će poslije razgovora sa SNSD-om donijeti konačnu odluku da li su i dalje sa nama u koaliciji ili nisu, ali ja mislim da nema nijedan razlog da ta koalicija se ne nastavi u budućnosti”, ocijenio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Za razgovor nije bila raspoložena DNS-ov ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić. Za ATV je, zato, progovorio DNS-ov ministar Neđo Trninić.

“Ne mogu vam ja tu ništa reći, vi znate i prijašnji moj stav. Kako stranke dogovore, ja ću da ispoštujem. Otvorena je priča za dogovor, a ja sam uvijek na raspolaganju. Nemam tu neki posebno stav”, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (DNS).

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić, kaže da su obje stranke zaključile da imaju dobru saradnju na gradskom nivou.

“Što se mene tiče, DNS je potpisnik koalicije još iz 2016. godine, članica lokalne vladajuće većine, i to se za sada ništa nije promijenilo. Mi nemamo nikakvih drugih najava, ja cijenim da je ono što smo prije manje od sedam dana dogovorili, da bi trebalo da se ispoštuje zato što su obje strane izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u gradu Banjaluci”, istakao je Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a.

Šef kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko za ATV je poručio da Socijalistička partija nastavlja saradnju unutar koalicionog sporazuma. Za sada im, kaže Skoko, DNS nije uputio nikakav zahtjev za razgovore o koalicionim odnosima.

“Smatram i očekujem da bi i svi ostali potpisnici koalicionog sporazuma trebali da se ponašaju u skladu sa sporazumom, a naravno da ostavimo prostora razgovorima i dogovorima”, kazao je Maksim Skoko, šef Kluba poslanika Socijalističke partije u NSRS.

Što se opozicije u Republici Srpskoj tiče, PDP-ov Perica Bundalo smatra da će DNS nastaviti da djeluje unutar koalicije kao i do sada. Sumnja da će DNS imati bilo kakve istupe protiv vladajućih stranaka.

“Bez imalo ironije, ja ću da podsjetim da se ovdje radi o najdugovječnijoj koaliciji na Balkanu, kako su to oni vrlo često znali da istaknu. To je stvar njihovih unutrašnjih odnosa i ja mislim da je pismo koje je uputio predsjednik DNS-a SNSD-u tako intonirano da je jasno poručeno: Nemojte nas više… bez obzira što mi možemo mnogo toga da istrpimo”, izjavio je Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS.

DNS je prije dva dana na Predsjeedništvu partije  odlučio da zamrzne saradnju sa SNSD-om. Kao razloge su naveli nekorektne odnose na republičkom i lokalnim  nivoima. Tada je saopšteno da će predsjednik partije Marko Pavić organizovati sastanak sa rukovodstvom najveće stranke u Republici Srpskoj kako bi razgovarali o daljoj saradnji.

Izvor: ATV