dav

Domaći trgovci na sve načine pokušavaju privući kupce kako bi ostvarili što veći promet, pa se dešava da za određene proizvode oglase akcijsku prodaju, a da uopšte ne promijene cijenu!?

Tako, naprimjer, kilogram telećeg buta u jednom marketu u Banjaluci i prije i poslije sniženja košta isto – 18,95 KM, tako da su na istoj etiketi i stara i nova cijena, koje su identične!

Takođe, nije rijedak slučaj da na „sniženjima“ robe građani plate skuplje od njihove redovne cijene ili da trgovci, posebno kad je riječ o odjeći i obući, sniženje sprovedu tako što na istu etiketu stave nerealno visoku cijenu, kao prethodnu, dok druga, nazovi akcijska, bude identična cijeni prije sniženja. Pošto građani uglavnom ne pamte ranije cijene, kad vide famozno sniženje od, na primjer, 60-70 odsto, uglavnom ne razmišljaju nego odmah kupuju. Uvjereni su da su dobro prošli, a, u stvari, proizvod su kupili po njegovoj redovnoj cijeni.

Iz udruženja potrošača poručuju da su kod nas sniženja i rasprodaje samo priče za malu djecu.

– Trgovci u većini slučajeva popustima žele samo da privuku što više mušterija u svoje radnje. Svaku neregularnost pri sniženjima i rasprodajama građani treba da prijave inspekciji. Jer, ovo što rade trgovci su klasične obmane potrošača – poručuju iz ovih udruženja.

Srpskainfo