Izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić i prijedorski gradonačelnik Milenko Đaković uručili su danas porodicama odlikovanja posthumno dodijeljena za 12 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ iz Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice.

“Prijedor je specifičan jer je ovdje odbranjena Republika Srpska 1995. godine. Treba da se sjetimo odbrane zapadnih granica u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, gdje je bila izvršena agresija hrvatske vojske”, rekao je Kojić.

Kojić je naveo da predsjednik Republike Srpske dodjelom odlikivanja odaje počast svim palim za slobodu koja se zove Republika Srpska, ističući da se i na taj način gradi kultura sjećanja.

Đaković je izjavio da je svaka prilika kada se dodjeljuju odlikovanja preminulim saborcima častan čin, koji izaziva tugu u dušama njihovih porodica.

“Naši borci su zaslužili mnogo više i društvo se trudi da odgovori na mnoge probleme porodica poginulih”, rekao je Đaković i dodao da su svi srpski borci zaslužili odlikovanja za junaštvo i čojstvo u posljednjem ratu.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je 130 poginulih boraca VRS povodom Vidovdana – krsne slave VRS, i 15. septembra – Dana nestalih i poginulih Republike Srpske, na inicijativu Boračke organizacije i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Foto:prijedorgrad.org

Video: Kozarski