Grob Radovana lllća, borca Vojske Republike Srpske, obišli su njegovi roditelji i predstavnici Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila. Prema onome što znaju, Radovan je ubijen u zarobljeništvu 1995. godine, kaže njegov otac Milan, dodavši da je osam godina trajala potraga za ostacima njegovog sina.

U proljeće 95 godine on je otišao na odsluženje vojnog roka, a 15. septembra te godine on je zarobljen i odveden, a onda ubijen. Osam godina smo ga ja i njegova mati Milka tražili. Tek tad smo dobili njegove kosti, koje smo identifikovali pomoću DNK analize. Žao mi je njega, žao mi je svih stradalih, ar najviše te poginule mladosti, te djece – priča Milan. Dodaje da tih dana nesreća nije mirovala, pa je već 10. oktobra morao da napusti svoje ognjište u Dabru kod Sanskog Mosta.

Cvijeće na Radovanov grob položila je delegacija Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestallh civila grada Prijedora, uoči obilježavanja 24. godišnjice egzodusa Srba iz Sanskog Mosta.

-Bol i tuga Radovanlh roditelja ne može se ni zamisliti. Žao mi je te poginule mladosti. Koliko znamo, on je zarobljen, pa onda ubijen. Takva stradanja su naročito teška – rekla je Zdravka Kartica, predsjednik ove organizacije. Slaviša Knjeginjić, potpredsjednik prijedorske Organizacije porodica poginulih boraca, ogorčen je jer godinama izostaju reakcije nadležnih tužilaštava kad su u pitanju ratni zločini nad Srbima.

– Ovdje imamo slučaj mladog vojnika koji je zarobljen i potom ubijen. Razmijenjen je tek nakon osam godina. Tu već imamo nekoliko krivičnih djela, ali to Tužilaštvo BIH očigledno ne zanima – rekao je Knjeginjić. On je dodao da vlasti treba naročitu pažnju da povedu o borcima koji su bili veoma mladi kad su otišli u rat. a poručio je da bi novim naraštajima trebalo da bude obaveza da obiđu grobove junaka koji su za Republiku Srpsku položili živote koje su tek počeli da žive. Na groblju u Petrovom Gaju sahranjeno je sedam sinova jedinaca koji su poginuli u Odbrambeno- otadžbinskom ratu. Njihove grobove je delagacija, takođe. obišla I zapalila svijeće.

Z.Jelic/Kozarski