Poslanička rasprava o sukobu interesa u Republici Srpskoj, kako i dolikuje, otišla je u potpuno drugom smjeru – o priznanju koje je Srpska pravoslavna crkva dodijelila Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiču, ali i o tome ko je lopov, a ko tajkun.

Poslanik SNSD Srđan Mazalica pročitao je dio tekst koji je na svom blogu objavio načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica (SDS). Bjelica se obrušio na poslanika u Klubu SDS Nebojšu Vukanovića jer je žestoko kritikovao patrijarha srpskog Irineja.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

-Sve i jednu rečenicu potpisujem. Da je Mladen Ivanić bio član Predsjednišva BiH, da je on dobio priznaje, šta bismo mi trabali, da govorimo da je loš patrijarh? Vaš princip je da je loš svako ko je dobar sa Dodikom. Loš je i Putin, Kusturuca. Vi udarate na SPC. Pisali ste im kada treba da otvaraju i zatvaraju svoje hramove. Tako se ne radi, SPC je preživjela ratove, razaranje, preživjeće i Vukanovića, Mektića i Stanivukovića. Spustite malo loptu – rekao je Mazalica.

Za repliku se javio Draško Stanivuković (PDP) kome je zasmetao način na koji Denis Šulić (SNSD) staje u odbranu priznanja Dodiku.

-Vi biste voljeli da vas Dodik usvoji, da budete Denis Dodik. Kako ga branite, to je nevjerovatno – rekao je Stanivuković, citirajući rečenicu patrijarha Irineja, koji je rekao da dok je Dodika u Banjaluci, biće i Republike Srpske.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

-To nije dobro. Bilo je RS i prije, biće i poslije Dodika – rekao je Stanivuković. Potom je poslaniku SNSD iz Bijeljine Nedeljku Ćoriću poručio da ne treba da mu se obraća, optužujuči ga da je „pljačkao pušnice i ‘golfove dvojke’“.

-Da je makar bio “mercedes” – dodao je.

Ni Ćorić nije ostao dužan, nazivajući Stanivukovića lažovom i pozivajući ga da se vrati osam godina unazad, kada su funkcioneri PDP bili na najvišim funkcijama.

Foto: Goran Bobić/RAS Srbija

Nedeljko Ćorić

-Članovi njihovih porodica rade u javnoj upravi, njihova djeca se školuju i zapošljavaju širom svijeta. Oni i ne žive životom običnog čovjeka u Srpskoj. Vi ste jedan obični lažov i predlažem da sutra obučete žuti sako. Oni koji lažu obično nose žuto. Donesite dokaze za to što pričate. Na taj način i ja mogu da kažem da vi silujete po Banjaluci. Miladin Stanić i Draško Stanivuković su tajkuni i bruka ove države. Tajkuni iz naših redova vas instruišu da ovdje pričate protiv nas. Sram vas bilo! Krao sam po pušnicama, je li? Pa tvoj otac je pokrao pola države zato što je imao povlaštene ugovore u ovoj državi. Zašto moj otac nije mogao da ima takve ugovore – rekao je Ćorić, nakon čega je predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović dao kratku pauzu, da bi se poslanici vratili temi diskusije.

Srpskainfo