U Banskom dvoru u Banjaluci održan je komemorativni skup povodom smrti general-pukovnika Vojske Republike Srpske Manojla Milovanovića.

General Milovanović biće sahranjen u 13 časova, na banjalučkom groblju Rebrovac.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjetio je na teške dane u kojima je upoznao generala Manojla Milovanovića.

– Mnoge ideje sam dijelio i osmišljavao sa generalom, koji mi je bio podrška u njihovoj realizaciji – rekao je Dodik na komemoraciji i dodao da je general časno komandovao Vojskom Srpske sa ostalim generalima i sa svojim nadređenim, generalom Ratkom Mladićem.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

General Milan Torbica obraćajući se na komemorativnom skupu istakao je da je riječ o velikanu i čovjeku koji je najdirektnije učestvovao u stvaranju, odbrani i poslijeratnoj izgradnji Srpske. Naglasio je da je general Milovanović odlikovan najvišim odlikovanjima više puta u ЈNA i VRS.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Komemoraciji su, osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i generala Milana Torbice, prisustvovali i predsjednica Srpske Željka Cvijanović kao i premijer Radovan Višković.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović preminuo je u srijedu, 9. oktobra, u Banjaluci u 76. godini, a brojni zvaničnici Republike Srpske ocijenili su da je otišao čovjek koji je dao veliki doprinos u najtežim trenucima odbrane Srpske.

Milovanović je bio ministar odbrane Srpske od 1998. do 2001. godine, te član Senata Republike Srpske od 2009. godine.

Manojlo Milovanović rođen je 21. novembra 1943. godine u selu Laminci kod Gradiške.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Podoficirsku školu, smjer oklopno-mehanizovane jedinice završio je 1961. godine, a Vojnu akademiju, kopnena vojska, smjer oklopno-motorizovane jedinice 1966. godine.

Komandno-štabnu školu taktike kopnene vojske završio je 1977. godine, a Komandno-štabnu školu operatike 1987. godine.

U ЈNA je odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom rada sa zlatnim vijencem.

U Vojsci Republike Srpske odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

Penzionisan je 22. decembra 2000. godine.

RTRS