Međunarodni festival horova koji će po 19. put biti održan u našem gradu, već ranije je zakazan za period od 7. do 9. maja 2020. godine.

Kako bi pripreme za realizaciju Festivala mogle početi na vrijeme, Organizacioni odbor je održao danas prvu sjednicu kojom je predsjedavao gradonačelnik Milenko Đaković.
Članovi Odbora su usvojili prijedlog Umjetničkog savjeta da tročlani žiri u takmičarskom dijelu Festivala bude sastavljen od uglednih i međunarodno priznatih stručnjaka iz oblasti horskog pjevanja u sljedećem sastavu: predsjednik Vesna Šouc iz Beograda, Srbija i članovi Alicja Šeluga iz Poznanja, Poljska i Marko Vatovec iz LJubljane, Slovenija.

Iako do održavanja Festivala ima dosta vremena, predsjednik Umjetničkog savjeta Aljoša Novaković izrazio je svoje zadovoljstvo brojem pristiglih preliminarnih prijava horova iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rusije, Češke Republike, koji su zainteresovani da nastupe u Prijedoru sljedećeg maja. Podsjetimo, rok za prijavljivanje horova za učešće na 19. Festivalu je 30. novembar 2019. godine.

U nastavku sjednice bilo je govora o načinima organizovanja Revije dječijeg horskog pjevanja “Mala vila” čije je održavanje u posljednje tri godine zamišljeno kao uvod u veliki Festival “Zlatna vila”. Sljedeće okupljanje Organizacionog odbora biće zakazano u skladu sa dinamikom organizacione strukture Festivala.

prijedorgrad