Predsjednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović rekli su da imaju plan kako da deblokiraju rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, navodeći da “na to imaju legitimno pravo, s obzirom na podršku na proteklim opštim izborima”.

Ni Šarović, niti Borenović, nakon današnjeg sastanka delegacija SDS-a i PDP-a u Banjaluci, nisu htjeli da o tome govore detaljnije, navodeći da su otvoreni za razgovore sa političkim opcijama iz Republike Srpske i Federacije BiH radi postizanja većine od 22 glasa u Predstavničkom domu.

– Sve opcije su u tom smislu otvorene. Nećemo sjediti skrštenih ruku i bićemo aktivni – rekao je novinarima Šarović.

On je ponovio da za pregovore imaju legitimno pravo, jer je to važno za sve građane.

– Savjet ministara ne formira onaj koji misli da mu to pravo pripada. Svi smo legitimni u tom pogledu i Savjet ministara će formirati onaj ko je sposoban da obezbijedi parlamentarnu većinu. Sve ostalo su prazne priče – poručio je Šarović.

On je ocijenio da HDZ, SDA i SNSD nastoje da na neki način izmijene “postojeći tekst /godišnjeg nacionalnog programa za pristupanje NATO/ ANP-a” i svedu ga na dokument od 25 stranica.

– Cilj je da ga prilagode potrebama SNSD-a i na neki način zavaraju javnost da to nije ANP. Taj dokument koji bi imao drugačiji naziv je dokument koji nas vodi u NATO. Mi bismo taj problem riješili tako da ne bude na dnevnom redu u nekom izbornom ciklusu do 2022. godine jer ova zemlja ima veće prioritete od toga – rekao je Šarović.

Borenović je u vezi sa tim naveo da su SNSD, HDZ BiH i SDA iskoristili sve kapacitete, te ih ponovo pozvao da formiraju vlast prema njihovom ranijem sporazumu ili konačno saopšte da to ne mogu učiniti.

“Vlast na nivou BiH treba da bude formirana jer postoje brojni sporazumi koji čekaju ratifikaciju i da se otvore veliki infrastrukturni projekti vrijedni gotovo dvije milijarde KM”, rekao je Borenović.

On smatra da PDP i SDS imaju pravo da deblokiraju rad institucija BiH, poput parlamenta, jer su na proteklim izborima osvojili 250.000 glasova.

– Ne možemo shvatiti da zbog parlamentaraca okupljenih oko SNSD-a Predstavnički dom bude blokiran. Parlament mora da radi i bude u službi svih građana – rekao je Borenović, te ponovio da “nije srpski povlačiti se” i da je stav te stranke da je BiH srpska kao što je bošnjačka ili hrvatska.

Na konferenciji je rečeno da SDS i PDP imaju rješenja i konkretne prijedloge za promjene izbornog zakonodavstva u BiH s ciljem da se obezbijede fer i pošteni izbori.

Kada je riječ o najavljenom održavanju posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj bi trebalo da bude odgovoreno i na unitarističku deklaraciju SDA, Šarović i Borenović su rekli da će tada SDS i PDP iznijeti stavove o svim pitanjima.

SRNA/RTRS