Džaferović izjavio da je Anders danas u zatvoru, a da piscu slijede počasti, iako su obojica podržavala Karadžića i Miloševića

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji učestvuje na svjetskom forumu Turske radio-televizije, tokom svog skandaloznog obraćanja na jednom od panela izjednačio je ovogodišnjeg nobelovca Petera Handkea s teroristom Andersom Brejvikom zbog podrške Slobodanu Miloševiću.

On je svoje izlaganje dobrim djelom posvetio zločinima počinjenim u Bosni tokom devedesetih.

“Zašto se prestižna Nobelova nagrada dodjeljuje jednom od simpatizera Slobodana Miloševića i promotera njihove politike? To treba da zabrine, ne samo nas u Bosni nego i ljude širom svijeta”, rekao je Džaferović, a prenosi sarajevski Avaz.

On je potom govorio o masakru na norveškom ostrvu Utoja i teroristi Andersu Brejviku, koji je „za neprijatelje odredio, pored ostalog, islam i feminizam i pozvao na deportaciju muslimana“, a da je, dodao je, priznao da mu je „politički uzor bio Radovan Karadžić“.

“Kao i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke, i Brejvik je u svome manifestu podržao Miloševićevu ratnu politiku, te osudio NATO intervenciju kojom je ona zaustavljena”, naveo je i dodao da je Brejvik danas u zatvoru, a nagrađeni Peter Handke će u Stokholmu uz najviše počasti dobiti priliku da promoviše svoje stavove.

I lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ponovo se obrušio na Petera Handkea, kojeg je nazvao „zagovornikom genocida“.

Izvor: ATV