Prije 24 godine folk diva Ceca Ražnatović udala se za Željka Ražnatovića Arkana, a vjenčanje je bilo proglašeno “svadbom decenije”.

Tih dana sve naslovne strane bile su skoro pa iste “Vjenčali se Željko Ražnatović Arkan i Svetlana Ceca Veličković, najpopularnija pjevačica u Srbiji i Jugoslaviji”.

Isto tako mediji su tvrdili: “Ceca je otišla u legendu, a svijet je dobio novu zvijezdu Svetlanu Cecu Ražnatović”. Ovo su manje poznati detalji svadbe koja se desila 19. februara 1995. godine a koja se prenosila uživo na televiziji.

Prije odlaska u Žitorađu, u vili u ulici Ljutice Bogdana sveštenik je pročitao molitvu za srećan put, a potom je kolona od čak 60 vozila u šest ujutru krenula ka rodnom mestu Svetlane Cece tada Veličković.

Željko Ražnatović Arkan je na sebi imao crnogorsku narodnu nošnju dok je Svetlana bila u srpkoj nošnji. Nakon dva sata putovanja stigli su u Žitorađu, a potom je uslijedio tradicionalni srpski običaj gađanje jabuke iz puške.

Tek iz šestog puta mladoženja je uspio da obori malu jabuku. Uslijedila je kupovina mlade, a glavnu ulogu u toj priči imali su Arkan i Cecina rođenda sestra, Lidija Veličković, danas Ocokoljić.

Arkan je prvo dao nekoliko štoseva njemačkih marka, a kada je Lidija rekla da je to nedovoljno, Ražnatović je pozvao jednog momka koji je pred njim otvorio akten-tašnu u kojoj je bilo ogromna svota novca i skupocjena narukvica od dijamanata. Ali to nije bilo dovoljno, te je mladoženja sa ruke skinuo zlatan sat i vrijedan prsten, a to su učinili i njegovi prijatelji.

Tada su procjene bile da vrijednost svih nabrojanih stvari prelazio iznos od pola miliona maraka. Kada je mlada kupljena, započeo je tradicionalni običaj darivanja mlade, a potom je Cecu iz porodičnog doma izveo otac Slobodan. Odatle su se zaputili u Beograd u crkvu Svetog Arhangela Gavrila gdje je bilo održano crkveno vjenčanje.

Veliki broj sveštenstva prisustvovalo je ovom vjenčanju, a Ceca je u crkvu ušla u raskošnoj vjenčanici, dok su dugački veo vukli djevojčica i dječak. Kuma Svetlane Ražnatović bila je Maja Pavić, tada jedna od najpoznatijih TV voditeljki, dok je kum bio Borislav Pelević.

Bidermajer je uhvatila Cecina sestra Lidija.

Nakon što je vjenčanje obavljeno, mladenci su napustili crkvu Svetog Arhangela Gavrila i uputili su se u porodičan dom gdje ih je čekala Željkova majka Slavka Josifović koja je Ceci poklonila zlatni dukat. Tada je izgovorila rečenicu. “Darujem te ovim zlatnim dukatom, koji je iz 1700. godine. Od moje prababe, a vaše čukunbabe. Da brak bude srećan i dugovječan – glasila je rečenica koju je rekla sekrva tek vjenčanoj Ceci.

Mladenci su se potom zaputili u najveći hotel u Beogradu tih godina, gdje ih je čekalo preko 800 zvanica.

Dolazak mladenaca gosti su pozdravili gromoglasnim aplauzom, a Ceca i Arkan tada su se treći put presvukli. Nakon nošnje, venčanice, gardijske uniforme, mlada je nosila dugačku belu haljinu, dok je mladoženja na sebi poneo smoking.

Među gostima tadašnjeg hotela “Interkontinental” nalazili su se brojne javne ličnosti od političara preko pevača do sportista. Stolovi su bili ukrašeni cvećem koje je stiglo iz Holandije, dok je mladenačka torta bila teška više od 70 kilograma.

Na slavlju je svirao Cecin bend, kao i dva trubačka orkestra. Kolo su u jednom trenutku zaigrali mladenci, a ubrzo je čitava podijum bio prepun razigranih gostiju.

Prva pjesma na svadbi otpjevala je Merima Njegovmir, numeru “Ruzmarin”. Nakon narodne muzike, uslijedila je zabavna, te su se gosti do ranih jutarnjih sati veselili.

Na svadbi su se mikrofona latili Ana Bekuta, Mira Škorić, Šaban Šaulić, Džej Radanović, Lepa Lukić, Nada Topčagić, Viki Miljković i mnogi drugi. Ali mikrofona se latila i sama mlada koja je otpevala pesmu “Đurđevdan”, “Zajdi zajdi” i “Vranjanka”.

Prvi sa svadbenog veselja otišli su mladenci želeći da ispoštuju tradiciju, a ostale fotografije sa svadbe pogledajte u nastavku.

(Blic)