Postoji mnogo razloga zbog kojih osjećamo umor i malaksalost, a jedan od najčešćih je nedostatak vitamina ili minerala. Manjak vitamina B može da uzrokuje ekstremni umor.

“Najčešće ljudima nedostaje vitamina B12”,  kaže Kedrina Kalder, dr. med., ljekar porodične medicine i dodaje da to može da izazove razne zdravstvene komplikacije poput teškog umora, gubitka daha i ubrzanog rada srca.

Dr. Kalder objašnjava kako se to događa jer nedostatak B12 može da snizi broj crvenih krvnih zrnaca.

Osim toga, može se javiti umor, trnci u rukama i nogama. Premalo zaliha B12 negativno utiče i na živčani sistem. Zbog manjka B12 osjećamo se razdražljivo, imamo problema s pamćenjem i depresijom. Takođe, mogu se pojaviti i afte u ustima.

Najskloniji manjku vitamina B12 su stariji ljudi, vegetarijanci, oni koji imaju problema s probavom ili su imali operaciju na želucu ili crijevima, kao i alkoholičari.

“Kako starimo, gubimo sposobnost apsorpcije vitamina B12 iz hrane”,  kaže dr. med. Sidnej Grin.

Manjak B12 imaju vegani jer se taj vitamin nalazi u nusproizvodima mesa i životinja.

“Najskloniji manjku vitamina B12 su vegani, osobe koje imaju problema sa probavom ili su imali operaciju na želucu ili crijevima. Alkoholičari s druge strane, imaju nedostatak svih vitamina B grupe, jer alkohol utiče na metabolizam i apsorpciju hranjivih sastojaka”,  objašnjava dr. Grin.

Kako biste povećali unos vitamina B12 jedite meso, ribu, mliječne proizvode i jaja. Ako ne konzumirate proizvode životinjskog porijekla, uzmite dodatak B12.

Izvor: Kurir