Skupština grada Prijedora imenovala je komisiju za utvrđivanje stvarne potrebe za sanaciju i rekonstrukciju područne škole u Rasavcima, budući da realizacija ovog projekta kasni gotovo godinu dana u odnosu na prvobitni rok.
Ovo privremeno radno tijelo čine odbornici Rajko Drinić i Mirsad Duratović i diplomirani inženjer građevinastva Dragan Bursać.

“Zadatak komisije je da utvrdi neophodan iznos sredstava za završetak radova i predloži Skupštini grada Prijedora model finansiranja radova i završetak rekonstrukcije”, navedeno je u skupštinskom rješenju o imenovanju.

Radovi na rekonstrukciji, dogradnji i adaptaciji područne škole u Rasavcima počeli su u avgustu 2018. godine. Ministarstvo prosvjete i kulture i Vlada Republike Srpske obezbijedili su za ovaj projekat 300.000 KM. Projektant je Zavod za izgradnju grada Prijedor, izvođač radova preduzeće “Univerzal BS” iz Banjaluke, a rok za završetak radova bio je 120 dana.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pojasnio je da realizacija kasni zato što projektom nije bila planirana zamjena stropova, budući da su napravljeni od, kako je rekao, izuzetno kvalitetnih hrastovih greda.

“Projektant je htio u sesokoj školi sagrađenoj 1914. godine ostaviti etno stil i školski objekat da ima tragove stare gradnje, a da se ne ide na savremenu gradnju, odnosno ciglu, beton i staklo. Kad je počela gradnja, roditelji su protestovali insistirajući da se zamijene i stropovi. To je povećalo cijenu i radove nismo mogli nastaviti jer su potrebna i nova sredstva i novi tender”, naveo je Đaković.

On je dodao da će, dok god se ne razriješe tehničko-građevinski projektni problemi, grad Prijedor finansirati prevoz djece u matičnu školu “Dositej Obradović” na Pećanima.

Na pretprošloj sjednici Skupština grada Prijedora prihavtila je zaključak i inicijativu odbornika DF-a Mirsada Duratovića da se analizira dosadašnji utrošak sredstava i tok projekta obnove škole u Rasavcima i da se oformi privremena komisija sa zadatkom da nađe način za uspješan završetak ovog projekta, a na jučerašnjoj sjednici ova komisija je i imenovana.