Nova knjiga Dževada Galijaševića “Zemlja beznađa: Bosna i Bošnjaci između juče i sutra”, koja govori o svim pogrešnim političkim odlukama Bošnjaka kroz istoriju, predstavljena je danas na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Galijašević je rekao da knjiga govori o problemima koji, usljed odsustva formulisanja vlastitog istorijskog iskustva i nerazumijevanja vlastitog nacionalnog interesa, guraju Bošnjake u duboke konfrontacije sa Srbima, Hrvatima, okruženjem i time izazivaju političku nestabilnost i nesigurnost u zemlji.

On je dodao da knjiga opisuje hronologiju razvoja te zajednice i načine na koji su političke elite svojim odlukama gurale Bošnjake u ratove, a time njima i drugim narodima, koji dijele isti životni prostor, “stavljale glavu na panj”.

– Najveći problem, o čemu govori knjiga, jeste što najbrojnija nacija ne razumije sebe, vlastite interese, ne čini političke korake ka saradnji sa drugim narodima, ruši institucije države u kojoj živi, sprečava formiranje vlasti i iznosi teške, radikalne ideje koje negativno utiču na svijest evropske zajednice i zapadnog Balkana – rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, knjiga govori o svim pogrešnim političkim odlukama, praktično obuhvatajući period od prvog pomena BiH do danas.

Promocija knjige Dževada Galijaševića (Foto: RTRS)

Promocija knjige Dževada Galijaševića (Foto: RTRS)

– Nisu ovdje tema samo Alija Izetbegović i Bakir Izetbegović, koji su, u stvari, na najružniji način zadržali Bošnjake kao taoce svoga radikalnog ludila, a BiH pretvorili u zemlju beznađa – pojasnio je Galijašević.

Autor je napomenuo da, za razliku od prethodnih knjiga, ova ima elemente geopolitike, ali, prije svega, sociologije, jer se bavi i tumačenjem etničke grupe i nacije, a govori se o svim “aksiomima bošnjačkog identiteta”.

– Ta aksiologija je u mnogo čemu ideološka, netačna, lažna kada je riječ o BiH, o državnosti te teritorije, o jednoj vjerskoj grupi koja se ovdje nameće kao nekakvi preci Bošnjaka, što je besmisleno, jer Bogumili nisu preci nikome, pa ni Bošnjacima – ukazao je Galijašević.

On je naveo da se uvijek podrazumijevalo da su Bošnjaci nacija, kao neupitna činjenica, ali da se postavlja pitanje šta to u stvari podrazumijeva.

– Šta to znači što ste nacija? Kakvo je vaše istorijsko iskustvo? Šta je vaš identitet, gdje prepoznajete sebe u kulturi, istoriji države? Gdje prepoznajete sposobnost te grupe da sebi organizujete život? Sva su ta pitanja na dnevnom redu – rekao je Galijašević.

Knjiga je izašla u izdanju Medija centra “Odbrana”.

SRNA/RTRS