Dok god plata političara bude 8 puta veća od prosječne plate građana ili 18 puta veća od prosečne penzije, građani i političari živjeće u potpuno dva različita svijeta koja, iako je ista država u pitanju, nemaju veze jedan s drugim.

Ovako stručnjaci opisuju stanje u Bosni i Hercegovini, koju već godinama nazivaju zemlja bogatih političara i siromašnog naroda, a za to postoje i statistički podaci.

Prema podacima iz baze Centra za istraživačko novinarstvo, prosječna plata poslanika BiH od 2014. do 2018. godine bila je 4.580 KM, a uz to su imali druge naknade – topli obrok, paušal, prevoz, komisije, jednokratne pomoći, jubilarne nagrade, pravo na naknade za smještaj, te otpremnine i druge naknade.

Zbog svega toga pojedini parlamentarci su nekim mjesecima primali i do 6.800 KM. U entitetskim parlamentima su plate manje, te one iznose oko 2.600 KM.

Život u izobilju

U decembru prošle godine, prosječna isplaćena neto plata u BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosila je 906 KM. Plata je tokom proteklih mjeseci nešto rasla, pa je u Srpskoj prošli mjesec prosječna plata iznosila 909 KM, a u FBiH proteklih mjeseci 932 KM.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Iako prosječne plate rastu, razlika između primanja građana i njihovih predstavnika i dalje je najveća u Evropi i njihove svakodnevice su neuporedive. Primjera radi, dok mladom bračnom paru sa prosječnim platama treba 20 godina da otplati stan od 60 kvadrata, dok većina ljudi sa minimalcem nema ni uslove za krediti, našim političarima je za to potreban samo jedan mandat. Dok građani mogu da otplate četvrtinu potrošačke korpe, oni koji ih predstavljaju mogu da priušte duplu. Primjera ima u nedogled.

Politička analitičarka Tanja Topić tvrdi da političari zbog izobilja u kome žive odavno nemaju veze s realnošću i svakodnevicom građana. Ona podsjeća i na to da građani redovno plaćaju gorivo, prevoz, registraciju, kao i račun za telefon, dok njihovi izabranici o tome ne treba ni da razmišljaju, jer sve službene povlastice često koriste i u privatne svrhe.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Sve to njima omogućava jedan život u vrlo luksuznoj sferi u poređenju sa „običnim smtrnicima“. Većina njih ne može da se identifikuje s građanima i nema nikakvu vrstu osjećaja za običnog građanina i njegove probleme koji se tiču plaćanja hrane, obaveza i ostalog. Plata od 5.000 KM je san koji je nedostižan običnom čovjeku – objašnjava Topićeva.

“Imamo grešku u glavi”

Gledajući siromašne građane i njihove bogate predstavnike, Topićeva naglašava da mi kao društvo „imamo grešku u glavi“, jer nismo postavili stvari kako treba.

Foto: Klix/RAS Srbija

– Mi smo ti koji smo porezni obveznici. Naša svijest treba da bude na višem nivou i da sebe postavimo na mjesto malih bogova, jer smo mi ti koji im omogućavaju luksuzan život, a za to vreme živimo u siromaštvu. Problem je što nikada ne postavljamo pitanje kao građani – kako se troši naš novac. Jednostavo, idemo linijom manjeg otpora, misleći da ne možemo ništa da promijenimo, pa ne tražimo da polažu račune za svaku utrošenu marku našeg novca – objašnava ona.

Topićeva naglašava da ćemo sve dok ne dosegnemo taj nivo svijesti biti jadni i siromašni, dok će oni o našem trošku živjeti u izobilju, bez veze s realnim svijetom.

Vukovićeva: Razlika je problem

Donekle saglasna s njom je i ekonomista Anita Vuković. Ona kaže da u zemlji siromašnih građana i bogatih političara nije problem u visini plate političara, već u tome što je ona i toliko veća od plate građana.

– Funkcioneri imaju velike plate zbog toga što su njihova radna mjesta važna kada je u pitanju donošenje odluka, ali su i podložna korupciji i sličnim radnjama. Zato se išlo s tim da im se omogući velika plata kako ne bi morali da učestvuju u nezakonitim radnjama. Međutim, vidimo da to kod nas nije upalilo – objašnjava ona.

Dodaje da političari svagdje u svijetu imaju velike plate, ali nigdje nisu toliko puta veće od onih koje primaju građani, kao što je slučaj u BiH.

– Politika jeste odgovoran posao. Niko ne spori da njihove plate budu i po 20.000 KM, ali samo ako će prosječna plata građana u tom slučaju biti 10.000 KM – zaključila je ona.

Siva zona kao dodatak

Topićeva podsjeća da plate i dodaci nisu jedino što političari dobijaju, napominjući mnoge usluge, dogovore i druge sklopljene poslove koji često spadaju u sivu zonu.

– Pored plate od 5.000 KM, koja je građanima samo san, postoje plate političara koje i nisu toliko veće u odnosu na prosjek građana. Kažem, neke. Međutim, mislim da je ključ da veći dio političara svoju imovinu nije stekao zahvaljujući svojoj plati, kolika god bila, već svim onim drugim stvarima koje su vezne za funkciju koju obavlja. Dobar dio tih usluga je sivoj zoni – objasnila je Topićeva.

Srpskainfo