U Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prijedoru teorija je upotpunjena praksom tokom koje učenici stvaraju gotove proizvode, od prodaje su platili matursku ekskurziju za nekoliko učenika. Ovo je značajna pomoć, a i nagrada za najbolje. Kvalitetno opremljeni kabineti omogućavaju sprovodenje praktične nastave koja, zajedno sa teoretskom, pojednostavljuje sticanje znanja i vještina. Da je praksa omiljeni dio u nastavi, potvrdili su i sami učenici.

– Praksa je veoma značajna. Dosta toga možemo naučiti, isto tako je veoma korisna za učenike koji planiraju nastaviti u ovom smjeru – rekla je učenica Milica Babić.

Tu dosta učimo, jer sami sve radimo od početka do kraja proizvodnje gljiva. Sami vršimo prodaju, punimo vreće micelijem i kompostom, da možemo za dalje napraviti sami svoju proizvodnju – dodao je učenik Medin Garibović. Prodaja proizvoda je veoma uspješna, a zarađeni novac i te kako nađe svoje mjesto. Ulaže se ili u poboljšanje kvaliteta praktične nastave ili za potrebe učenika, Istakla je Suzana Mršić, profesor stručnih predmeta i praktične nastave u prehrambenoj struci.

Ove godine smo imali više od deset učenika iz kategorije socijalno ugroženih ili iz višečlanih porodica kojima smo pomogli i uplatili sanitarni pregled. U okviru nagrade učenicima, ove godine smo organizovali putovanje na matursku ekskurziju i izlet. Za deset učenika smo pomogli finansiranje putovanja u iznosu od 50 % – rekla je Mršićeva. U okviru prehrambene struke, proizvode se cijeđeni sok od jabuka, sir, tjestenina, konditorskl i pekarski proizvodi, a u okviru poljoprivredne struke ova škola posjeduje plastenike u kojima se proizvodi rasad Pored toga proizvode se i gljive bukovače koje smo zatekli u posljednjoj fazi prije berbe, a sam proces uzgoja objašnjava Tatjana Stojanović, profesor stručnih predmeta Poljoprivredno-prehrambene škole.

– Prvi dio uradimo na školskoj ekonomiji gdje se vrši pasterizacija slame, to je sirovina koju pripremamo za nasijavanje micelijum gljive bukovače, stvaramo vreće koje se nazivaju kompost i prenosimo u školu. Imamo dva kabineta koji služe za tu svrhu. U jednom se nalazi dosta vreća koje prorastaju, a potom prebacujemo u kabinet gdje počinje berba, pakovanje, sređivanje i prodaja gljive – objašnjava Stojanovićeva. Ona dodaje da su proizvodi kvalitetni i bez hemijskih dodataka kako zbog bezbjednosti učenika, tako i zbog potrošača.

Kozarski