Ono što je mjesec oktobar u borbi za žensko zdravlje i protiv raka dojke, kao bolesti koja odnosi mnoge živote, to je novembar za muškarce i prije svega prevenciju raka testisa i prostate, ali i suicida kod muškaraca.

Tokom ovog mjeseca se, naime, širom svijeta nastoji ukazati prvenstveno muškarcima da polno zdravlje nije i ne smije biti tabu tema, te da se preventivnim djelovanjem može izbjeći najgori ishod kod obolijevanja od karcinoma testisa i prostate.

Ako se na vrijeme otkriije, rak prostate se dobro završava u čak 98 odsto slučajeva obolijevanja, a karcinom testisa kod oko 95 odsto oboljelih muškaraca.

– Važno je znati da su oba ova karcinoma preventabilna, a to znači da ako od otprilike 50. godine muškarci krenu da prate svoj PSA hormon, koji je vezan za prostatu, tu možemo da ukažemo na problem same prostate i na eventualni razvoj karcinoma.

Što se tiče karcinoma testisa, on se uobičajeno javlja kod muškaraca od 19. do 35. godine života i tu je važan samopregled, kao što je slučaj kod žena sa samopregledom dojke. Muškarci treba da samopregledaju testise i na taj način da na vrijeme otkriju određene promjene na koje možemo da djelujemo – objašnjava Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, koji se i sam ove godine u Banjaluci priključio akciji podizanja svijesti o ovim bolestima kod muškaraca i važnosti prevencije pod nazivom Movember.

Foto: Siniša Palaić/RAS Srbija

Po njegovim riječima, preventivno djelovanje je suštinski važno kada su u pitanju ova dva oblika karcinoma.

U Republici Srpskoj godišnje do 40 muškaraca oboli od raka testisa, a do 300 njih od karcionoma prostate.

Jedna od mjera koju svaki muškarac može sam da primijeni u prevenciji ovih bolesti jeste samopregled polnih organa.

Stručnjaci ističu da to podrazumijeva fizički i vizualni pregled penisa i testisa  u cilju otkrivanja eventualnih abnormalnosti.

Samopreglede bi trebalo obavljati jednom mjesečno ili češće, a najbolje nakon tuširanja ili kupanja, a preporučuje se i topla kupka.

Ljekari ističu i da svaka promjena koja se tokom pregleda uoči ne znači i da nešto nije u redu, ali da takve promjene treba provjeriti kod ljekara.

Samopregled je, kažu, bitan da bi se otkrile eventualne izrasline ili spriječile komplikacije seksualno prenosivih infekcija, ali nije zamjena za redovne preglede kod ljekara.

Srpskainfo