Naučnici su saopštili ohrabrujuće vesti za sve žene koje imaju genetsku predispoziciju za razvijanje raka dojke

Rak dojke bi mogao da bude detektovan i pet godina pre pojave prvih simptoma, običnim testom iz krvi, saopštili su eksperti.

Istraživači sa Univerziteta u Notingamu testirali su preko 180 pacijentkinja fokusirajući se na antigene.

Ćelije raka pokreću imuni odgovor kod ljudi, odnosno teraju naš organizam da proizvodi auto-antitela koja pokušavaju da blokiraju neprijateljske antigene.

Naučnici su se pitali da li je moguće otkriti prisustvo specifičnih auto-antitela kod pacijenata i da li su ih pokrenuli antigeni iz ćelija tumora.

Istraživači su upoređivali 90 pacijenata kojima je ustanovljen rak dojke i 90 zdravih žena.

Karcinom dojke je dokazan na 37 odsto uzoraka krvi uzetih od obolelih pacijenata, ali je ključno da je u 79 odsto uzoraka kontrolne grupe potvrđeno da nema ćelija raka. Istraživači veruju da su ovo ohrabrujući rezultati koji ukazuju da će biti moguće rano otkrivanje raka dojke putem analize krvi.

Rak dojke, Grudi, Rendgen, žensko zdravlje, TAMABEPA

Foto-ilustracija: Profimedia

– Ako identifikujete ova auto-antitela možete sa razumnom tačnošću da otkrijete i rak. Test mora da poboljša svoju tačnost što će umnogome pomoći pri ranom otkrivanju bolesti- rekao je Danijah Alfatani, jedan od vođa istraživanja.

Onkolozi upozoravaju da bi ovo istraživanje trebalo uzeti sa rezervom i da su u pitanju preliminarni podaci koji nisu ni približno sigurni.

Telegraf.rs/prijedor24h