Istraživači iz Velike Britnije kažu da bi žene u budućnosti mogle da otkriju rizik od dobijanja raka grlića materice jednostavnim testom koje će moći da urade same

Rak grlića materice je pored raka dojke najrasprostranjeniji među ženama u Srbiji. Otkriva se na ginekološkom pregledu koji podrazumeva kolposkopski pregled i uzimanje Papanikolau brisa.

Naučnici iz Britanije tvrde da će žene uskoro moći da otkriju rizik od dobijanja raka grlića materice testiranjem sopstvenog urina koji će kasnije odneti na analizu.

Istraživanje, koje je okarakterisano kao obećavajuće, predsatvljeno je na ovogodišnjoj Konferenciji za istraživanje raka u Glasgovu.

Studija je obuhvatila 600 žena koje su istraživačima dale uzorke vaginalnog sekreta i bočice urina.

Uzorci su testirani sa novim “S-5 testom” koji je proizvela vođa istraživanja, dr Nedjai. Ovaj test meri hemijske promene u DNK koje mogu da detektuju razvoj predkancerogenih ćelija na crviksu.

Rak grlića materice, Materica, Vagina, Ginekologija,

Foto-ilustracija: Profimedia

Test se pokazao kao efikasan i na vaginalnom sekretu, ali i na urinu.

Istraživači kažu da je ova nova vrsta testa pravi iskorak u otkrivanje ove podmukle vrste raka pogotovu za one žene koje ne idu na redovne preglede, za starije žene, za žene koje smatraju da im je redovan ginekološki pregled bolan i za one koji nemaju pristup pregledima kod ginekologa.

– Ovaj test je odličan i za žene koje imaju psihičku barijeru od odlaska kod ginekologa, kao i za one koje su iskusile neku traumu, zaključili su istraživači.

Telegraf/prijedor24h