Odbornici koji čine novu većinu u Skupštini grada Prijedora, već mjesecima zamjeraju gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću da ne dobijaju odgovore na pitanja koja postavljaju tokom zasjedanja.

Tako je primjedbu na odgovor na poslednjem zasjedanju imao šef Kluba odbornika SNSD Dalibor Pavlović.

Naime, on je na prethodnoj sjednici tokom aktelnog časa zamolio gradonačelnika Đakovića da mu dostave anuitetni plan otplate kredita koji su prikazani u materijalu o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

U odgovoru na ovo odborničko pitanje koje je potpisala načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić navedeno je da Grad Prijedor sve kredite sklapa na osnovu odluke o zaduženju koja se usvaja na Skupštini grada.

– Odlukama o zaduženju jasno su definisani namjena i uslovi zaduženja. Svako zaduženje mora dobiti saglasnost Ministarstva finansija o kreditnom zaduženju. Nakon saglasnosti Ministarstva finansija raspisuje se tender na osnovu kog se bira najpovoljnija banka sa jasno definisanim uslovima u tenderskoj dokumentaciji. Izborom najpovoljnije banke zaključuje se ugovor o kreditu. Anuitetni planovi su usklađeni sa uslovima koji su definisani ugovorom. S obzirom na to da je većina kamatnih stopa vezana za euribor koji je promjenjiva kategorija, anuitetni planovi su promjenjivi-navedeno je u ovom odgovoru.

Pavlović: “To nisam pitao”

Ovakav odgovor izazvao je negodovanje Pavlovića koji je poručio da ništa od toga nije pitao.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Dobio sam tako štur odgovor u kojem piše sve što ja znam, odnosno da Odluku o zaduženju donosi Skupština, da Ministarstvo finansija daje saglasnost da se raspisuje tender. To nije ono što sam ja tražio. Ja sam jasno i glasno tražio da mi se dostavi anuitetni plan otplate kredita- izjavio je Pavlović novinarima.

Dodao je da odbornici nemaju sve inforamcije u tabelarnom prikazu kredita koji su dobili u materijalima o izvršenju budžeta od januara do juna ove godine.

– U onom što smo mi dobili vidimo iznos kredita i koliko je otplaćeno, a ne vidimo koliki je ukupan kredit kada se saberu te kamate. Mi to ne znamo. Jednostavno mi želimo da vidimo koliko smo uopšte zaduženi, uvijek imamo stanje zaduženosti na osnovu kredita koje smo podigli, a ne kada se saberu još i kamate. Mi smo odbornici i imamo pravo da znamo takve stvari-rekao je on.

Naveo je da je ponovo insistirao da mu dostave anuitetni plan.

– Naveli su u svom odgovoru i to da se mijenja euribor pa ne mogu dostaviti anuitetni plan. Tražio sam da mi se dostavi anuitetni plan nakon potpisivanaj ugovora sa bankom-izjavio je on.

Krediti “teški” 51 milion KM

U izvještaju o izvršenju budžeta za period od januara do juna ove godine prikazano je da Grad Prijedor ima 14 kredita čija je početna vrijednost iznosila 51.132.365. Od toga je do sada otplaćeno oko 26 miliona maraka, dok će se narednih godina plaćati više od 23 miliona maraka za kredite. Ovi krediti su podizani od 2007. pa do prošle godine pretežno za izgradnju kanalizacije, puteva, vodovoda i ostale komunalne infrastrukture.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Inače, odbornici Skupštine grada Prijedora nisu usvojili izvještaj o šestomjesečnom  izvrešnju budžeta.

Odbornici traže pomoć Vlade RS

Podsjećamo odbornici iz Skupštinske većine koju predvodi SNSD, ali bez odbornika DNS, već mjesecima zamjeraju gradonačelniku Đakoviću zbog nedobijanja odgovora, nedostavljanja traženih informacija i neizvršavanja skupštinskih zaključaka.

Tako su na jednom od posljednjih zasjedanja usvojili zaključak kojim traži od Vlade RS i Ministarstva uprave i lokalne samouprave da preduzmu određene mjere i upozore gradonačelnika Prijedora u cilju otklanjanja nedostataka u funkcionisanju gradske uprave i saradnje sa Skupštinom grada.

Srpskainfo