U Donjim Agićima kod Novog Grada, u trošnoj kući živi petočlana porodica Zorić. Grupa građana pokrenula je inicijativu da se ovoj porodici izgradi nova kuća.

Inicijatore akcije za izgradnju kuće za Zoriće najviše su podstakli uslovi u kojima živi jedanaestogodišnji Dejan, kojeg je majka napustila prije četiri godine, sa sobom odnevši i Dejanovu sestru. Otac Dalibor i djed Rajko povremeno su zaposleni i žive od skromnih primanja. Brigu o Dejanu preuzela je njegova baka Stana. Djed Rajko iako narušenog zdravlja, obradovao se kada je čuo za akciju za izgradnju kuće.

– Da se to napravi dok sam ja živ, da vidim i ja njegovu kućicu – rekao je deda Rajko.

Organizatori akcije kažu da će nastojati da istraju uz pomoć humanih ljudi. Cilj im je da pomognu malom Dejanu da dobije svoj krov nad glavom.

– Јa mislim da smo već na pola puta da taj naš cilj završimo. Našli smo lokaciju i u pripremi su sada dogovori kako da izlijemo temelj, a onda ćemo ići na izgradnju montažnog objekta – naveo je Milan Јovanić organizator akcije.

Mladen Karan, takođe jedan od organizoatora akcije naveo je da je u pripremi humanitarni koncert u Novom Gradu, 22.novembra sa početkom u 19 časova.

– Pozivamo sve krajiške grupe da učestvuju i da pomognu izgradnju kuće za dječaka Dejana – dodao je Karan.

Dejan Zorić je učenik petog razreda Osnovne škole “Branko Ćopić” u Donjim Agićima i svakodnevno do škole pješači 4,5 kilometra. Teški uslovi u kojima živi nisu mu prepreka da bude vrlo dobar učenik i sportista. Dejan, kako reče, u posljednje vrijeme često sanja novi dom i svoju sestru.

– Da imam svoju sobu, cijelu kuću zapravo i da imam svoju sestru kraj sebe – kaže Dejan.

Dejanova učiteljica Anita Kadić rekla je da je Dejan poslušan,dobar đak i da ima puno drugara.

U akciju pomoći izgradnje kuće za porodicu Zorić, uključiće se zaposleni u školi, a organizatori se nadaju i humanosti mnogih drugih dobrih ljudi. Žiro račun za upalte pomoći otvoren je kod Razvojne banke.

Foto: RTRS
RTRS