Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, izjavio je da je ovo nastavak zasjedanja iz 2016. na kome je donesena Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS.

– Ova sjednica nije prebrojavanje onih koji vole RS, nego odbrana RS, njenih prava. Sve partije su vjerovale da će učiniti dobro svom narodu glasajući za neke reforme, jer im je rečeno da će se to kasnije moći mijenjati u PS BiH. Sve vrijeme, OHR je iznova nametao rješenje koje je nazivao kompromisom. Sada znamo da je to laž na štetu Srba i RS. Neki procesi su se dešavali i zbog kratkovidosti onih koji su tada bili na vlasti, bez obzira u kojoj su partiji. Zato je vrijeme da se podvuče crta, da vidimo gdje smo 25 godina nakon Dejtona. Pitam sve vas da li su sve reforme i zakoni koji su nametani, donijeli boljitak  BiH – upitao je Dodik.

Kao primjer je naveo “namatenje” zakona o pravosuđu BiH, a za javnu upravu BiH je rekao da sa 22.000 zaposlenih jednaka upravi bivše Jugoslavije.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Sve to je RS dodatno razvlašćivalo, a BiH udaljavalo od dejtonske strukture. U BiH ne žive bolje ni Srbi, ni Bošnjaci ni Hrvati. Žive dobro samo stranci. Bošnjaci se ne bune protiv takvih reformi jer su one centralizovale BiH, onako kako oni svoje želje nisu uspjeli da ispune u ratu i u Dejtonu – rekao je Dodik.

On je dodao da je Srpska nastala prije Dejtona i sve one koji tvrde suprotno pozvao je da odgovore na pitanje kako je nešto što je tek nastalo Dejtonom moglo da potpiše taj isti sporazum.

-Srpska je nastala u miru i morala je da se brani u ratu. Sve što nije preneseno na nivo BiH u skladu s ustavom, to je oteto. Sve je rađeno silom bespravnih bonskih ovlaštenja. Da li su naša glasanja u PS BiH legalizovale nametnute odluke visokih predstavnika? Znamo da nisu i sada je došlo vrijeme da o tome raspravljamo – izričit je Dodik.

Da je Dejton proveden onako kako je napisan, Dodik smatra da bi BiH danas bila stabilnija, sa mnogo manje sukoba.

“Zabranjena priča o referendumu”

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je priča o samostalnosti RS i referendumu bila zabranjena svih ovih 25 godina.

– Istovremeno, Deklaracija SDA je dio programa bošnjačke političke elite, ali unitarizacija postoji u programima svih njihovih političkih partija. Nemojte mi reći da SDP ne bi na to pristala. Samo se nama Srbima spočitava da imamo jedinstvenu politiku važnu za našu zemlju – ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, povoda za posebnu sjednicu NSRS bilo je više, poput blokade u formiranju vlasti na nivou BiH.

– Dva člana Predsjedništva su to blokirala uslovljavajući nas ANP-om, iako se tome RS protivila još Rezolucijom o vojnoj neutralnosti. Uslovanjanja od strane SDA, Komšića i još nekih njihovih partija, dovela je do blokade gotovo svih institucija BiH. Njihov cilj je ostanak na funkcijama do sljedećih izbora – rekao je Dodik.

On je naglasio da niko nema pravo da pruži legitimitet onom što je ovdje radio NATO, dajući olako pristanak za ulazak u ovu alijansu.

“Pedija više nema”

Dodik je citirao bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, koji je rekao: „Uzmite entitetima policiju, vojsku i poreze, i oni će sami uvenuti“.

– Njega više nema. Vjerovatno je otišao ranije, jer mu se nisu ispunile sve želje. Nešto smo izgubili, ali smo se s minimalnim gubicima provlačili kroz to vrijeme. Danas RS ima obavezu da očuva svoja prava i međunarodne ugovore. Mi smo ostali jedini na tom planu. Mnogi smatraju da treba nastaviti ono što je umrli Ešdaun promovisao. Srpska u svojim rukama ima sve što je potrebno da bi smo se vratili na izvorni Dejton. Potrebna je naša odluka i političko jedinstvo. Srpska to može da uradi i novim ustavom i vjerujem da ćemo u narednih nekoliko godina imati raspravu o tome. Ustav treba da bude usaglašen sa Dejtonom – rekao je Dodik.

Dnevnik uvreda protiv Srba i Hrvata

Dodik se prisutnima obratio sa „dame i gospodo, dragi prijatelji iz vlasti i opozicije“, a potom poručio da ne smiju ostati nijemi na podmukle pokušaje i napade protiv Srpske.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– U RS ne možete da nađete firmu koja nije javna, a da ima promet od preko 50 miliona KM. U FBiH imaju više od milijardu. Kada ste čuli da u FBiH nekog progone, a u RS nema nijedan poslovni čovjek koji nije procesuiran od strame Suda i Tužilaštva BiH – primjetio je Dodik.

Čitava poslijeratna BiH mogla bi se svesti na dva dnevnika – dnevnik uvreda protiv Srba i protiv Hrvata, gdje „prednjače sarajevski portali mržnje“, izjavio je Dodik.

-U FBiH je broj Srba smanjen za osam puta, a Srpska i srpski narod optužuju za etničko čišćenje. U RS ima daleko više Bošnjaka nego Srba u FBiH, a bio je skoro identičan broj prije rata, kada su u pitanju ovi prostori – rekao je Dodik.

Drugi dnevnik je nazvao dnevnikom povreda prava, zakona i Ustava BiH.

– Dnevnici povreda i uvreda proizveli su antisrpsku i antidejtonsku strukturu u BiH. Antidejtonska struktura i stus kvo je najvažniji cilj bošnjačke politike, dok čekaju novu priliku da majorizuju RS. Kako to izgleda vidi se na primjeru Hrvata. Zato vas pozivam da ojačamo naš patriotizam i otpor stvaranju bosanskog identiteta. Cilj Bošnjaka i OHR je da prikriju i skinu s dnevnog reda neustavno prekrajanje dejtonske strukture BiH – zaključio je on.

Srpskainfo