Drenka Ostojić Levi iz Prijedora, 90. rođendan proslavila je u krugu rodbine i prijatelja u Istočnom Sarajevu. Nedavno je završila knjigu, u kojoj se, osim tematikom Drugog svjetskog rata, osvrće i na svoje porodično stablo.

Vitalnost i britak um, kaže, duguje činjenici da ne koristi internet, svakodnevno čita i trudi se ostati pozitivna.

Kao djevojčica preživjela je Drugi svjetski rat u Prijedoru, gdje je sa porodicom svjedočila NDH režimu. Sjeća se i kad su partizani oslobodilili grad. Poslije rata se udala, rodila sina i godinama živjela u Milanu. Govori tri jezika, i nakon devet decenija, vodi aktivan život.

– Dobro se osjećam. Realna sam da život donosi svoje, ali čini mi se da sam malo i pošteđena znajući šta ljude zadesi u ovim godinama. Treba čovjek kočnicu da povuče jednom. Brzo proleti tih 90 godina. Meni je lihjepo i voljela bih još malo biti u ovako lijepom društvu – rekla je Ostojićeva.

Dobar dio života družila sa s Brankom Ćopićem, jer je njena rođaka bila udata za čuvenog pisca. Nedavno je i Drenka završila pisanje knjige i za dva mjeseca ispisala 120 stranica.

Uprkos godinama, Drenka je vitalna i vesela. S nevjerovatnom preciznošću, sjeća se svih detalja iz života. Za zdrav i dugovječan život ima i recept.

– Važno je da svako ima svoje kućno obrazovanje. Ipak, na prvom mjestu mislim da je obrazovanje. Može to biti i zanat, bitno je da pošteno radi svoj posao i da sa svojih deset prstiju može da sarađuje – poručila je Ostojićeva.

S ovakvim pozitivnim i borbenim duhom, Drenki želimo da još dugo prkosi godinama.

RTRS