NATO trenutno preživljava egzistencionalnu krizu i predstavlja “sjenku samog sebe”, izjavio je poslanik njemačkog Bundestaga iz partije Zelenih i član komiteta parlamenta za spoljnopolitička pitanja Јurgen Tritin.

– Alijansu možemo da uljepšavamo riječima, kao što to radi ministar inostranih poslova Hajko Mas, međutim potrebno je konstatovati da NATO gubi svoju svrsishodnost – rekao je Tritin.

On je dodao da njemačkom ministru spoljnih poslova nedostaje NATO koji više ne postoji.

Tritin se osvrnuo i na riječi predsjednika Francuske Emanulea Makrona da se NATO nalazi u stanju “moždane smrti”, ocijenivši da je to istina.

Prema njegovom mišljenju, Evropa mora da razvije sopstvenu strategiju osiguranja suvereniteta, stavljajući akcenat na jačanje sopstvenih snaga.

– To je jedini način da se napravi protivteza toj “smrti mozga”, međutim prvenstveno je potrebno prevazići tu nostalgiju za NATO-om – smatra Tritin.

On je rekao da zbog različitih interesa svojih članica Alijansa više nije u stanju da očuva bezbjednost, te da su strateške neusaglašenosti između pojedinih država očigledne, posebno kada je riječ o Rusiji, prenio je “Sputnjik”.

Kao još jednu neusaglašenost, Tritin je naveo pitanje Irana i odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da se jednostrano povuče iz nuklearnog sporazuma sa tom zemljom bez prethodne konsultacije sa drugim članicama NATO-a.

SRNA/RTRS