Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je Srni da je “nevjerovatna reakcija pojedinaca iz SDS-a i PDP-a na imenovanje kandidata SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara čime su još jednom pokazali koliko žale za svojim udobnim foteljama u zajedničkim institucijama BiH”.

Žunić je istakao da su “Mirko Šarović i ekipa boraca za dobro plaćene fotelje u institucijama BiH preuranjeno izletjeli u javnost i obmanuli građane Republike Srpske da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potpisao dokument o članstvu BiH u NATO savez”.

– Nije njima problem NATO, ni interesi Republike Srpske i njenih institucija, niti interesi srpskog naroda, jer i sami znaju da to što pričaju nije tačno. Njima su problem ministarske funkcije bez kojih neminovno ostaju. Sva kuknjava je zbog fotelja i svih privilegija koje su kao izborni gubitnici uzurpirali u proteklih pet godina, pa im je i to malo. Tužno ih je gledati kako jedan po jedan izlazi u javnost i širi dezinformacije – rekao je Žunić.

On je ocijenio da je pojedincima iz SDS-a i PDP-a posebno razočarenje i to što su, prema njihovom mišljenju, bili na korak do pokušaja da kao izborni gubitnici ponovo budu dio vlasti na nivou BiH, te su s tim ciljem iskazali i spremnost da mijenjaju poslovnik Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine BiH.

– Bili su spremni na sve, misleći da će ostati u svojim udobnim ministarskim foteljama i zato danas ne mogu ni bar malo da sakriju svoju tugu, već izlijeću nekontrolisano u javnost iznoseću neistine – rekao je Žunić.

Ističući da je dokument Program reformi BiH velika pobjeda Republike Srpske jer se nigdje ne spominje članstvo u NATO već samo saradnja, što i jeste stav Srpske, Žunić je otkrio da je u ovom dokumentu, između ostalog, jasno navedeno da se “Program reformi BiH podnosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH”.

On je rekao da će biti veoma interesantno gledati i slušati Mirka Šarovića, Branislava Borenovića i ostale kada NATO da svoje mišljenje o dokumentu Program reformi BiH.

– Zato im iz najbolje namjere poručujem da ne srljaju, da ne izlijeću sa dezinformacijama, već da sačekaju šta ima NATO da kaže. Bolje za njih da se više ne brukaju i ne potcjenjuju javnost – naveo je Žunić.

SRNA/RTRS