Politički analitičar Stevica Deđanski smatra da je opozicija u Republici Srpskoj, kao i ona u Srbiji, beznačajna i da “što god su beznačajniji, više kidišu na interese zemlje u kojoj žive”, što se pokazalo i u reagovanjima na nedavno potpisan Program reformi BiH.

“To je tužno, ali je činjenica. Ako im je izgovor da će zato Srpska da uđe u NATO, a imamo ekspicitan stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da neće nikada ući, onda je to stvarno iluzorno govoriti i stvarno je ponekad zalud trošiti vreme na odgovore tim ljudima”, rekao je Deđanski Srni.

Prema njegovim riječima, zbog ličnih interesa i zbog beznačajnosti koja je sve više uočljiva u narodu, opozicija je spremna da radi protiv interesa svog naroda.

“I oni to pokazuju neskriveno i u svakoj situaciji koju smo imali. Oni su uvek a priori protiv svega što donosi nešto dobro za Srbiju i u ovom slučaju za Srpsku. Kada bi ih neko pitao zašto – oni ne bi mogli da odgovore”, rekao je Deđanski.

On je konstatovao da bi srpskom narodu i u Republici Srpskoj i u Srbiji bilo mnogo ljepše kada bi stav svih strana bar o nacionalnim temama bio zajednički, te poručio da, na žalost, to nije tako.

“Ponavlja se situacija da je opozicija zbog ličnih i uskostranačkih interesa spremna da ruši državu u kojoj živi”, zaključio je Deđanski.

Predsjedništvo BiH je prije dva dana na vanrednoj sjednici donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara i usvojilo Program reformi BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da dokument Program reformi BiH ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost.

U ovom dokumentu, između ostalog, je navedeno da se “Program reformi BiH podnosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH”.

Izvor: SRNA/ATV