Tužilaštvo BiH proširilo je istragu u predmetu “Var” još na desetine osoba, a sve se dovode u vezu da su učestvovali u namiještanju utakmica Prve lige FBiH i Premijer lige BiH, zbog čega je SIPA nedavno uhapsila 12 osoba.

Izvori Avaza tvrde da se radi o ozbiljnoj istrazi, koja vodi i do samog vrha Fudbalskog saveza BiH.

Primanje mita

Pogotovo što su pojedine sudije priznale djela za koja se sumnjiče, a pojedinci u savezima koji ih delegiraju i određuju komisije za suđenja znali su godinama šta se i kako radi, a ništa nisu poduzele. Na taj način svjesno su počinile zloupotrebu službenog položaja, zbog čega su i predmet interesiranja istražilaca.

Istragom Tužilaštva, uz pomoć pripadnika SIPA, već sada je utvrđena osnovana sumnja da su osumnjičene osobe, među kojima su Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković i Fuad Zahirović, počinile krivična dela za koja se terete, a to je primanje mita.

Iako su im određene mjere zabrane, isto važi i za osobe koje su uhapšene pa puštene da se brane sa slobode, a radi se o Salemu Proliću, Irfanu Duriću, Harisu Poprženoviću, Mirzi Kazlagiću, Marku Brezoviću, Mariju Grgiću i Anti Kobašu.

U dokumentima Tužilaštva jasno je navedeno da su krivična djela osumnjičeni vršili na način da su od uprava klubova koji su se takmičili u Prvoj ligi FBiH zahtevali davanje dara, da bi zauzvrat, poduzimanjem radnji u skladu sa svojim svojstvom, uticali na ishod utakmica.

Upravo je sada Tužilaštvu i interesantno ko su osobe koje su davale novac za namiještanje utakmica, zbog čega se istraga i širi. Nekima su već upućeni pozivi za saslušanja, ali je upitno nakon iskaza u SIPA kakav će biti njihov status. Mnogi neće biti svjedoci.

Srpskainfo