Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da ne služi na čast nijednoj političkoj partiji iz Srpske to što se protivi da srpski kadar bude na čelu Savjeta ministara.

– Znajući kakvu politiku promoviše /predsjednik PDP-a/ Branislav Borenović nisam iznenađena takvim činom. Imajući u vidu činjenicu da sada na red dolazi srpski kadar koji treba da vodi Savjet ministara, bilo bi politički zrelo i mudro da je data podrška – rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci komentarišući činjenicu da Borenović nije podržao izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Ona je istakla da PDP i SDS prave predstavu i spektakl od imenovanja i procesa kroz koji treba da prođe predsjedavajući Savjeta ministara.

– U suštini ne postižu ništa na političkom planu osim što na svaki način pokazuju da žele da uskrate mogućnost da srpski kadar bude na čelu Savjeta ministara. Njihov plan, kada su mijenjali Poslovnik o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, bio je da se zadrži postojeći Savjet ministara i obezbijedi pozicija za /lidera SDS-a/ Mirka Šarovića. To je izgubljena priča za njih i otuda dolazi njihov gnjev i nezadovoljstvo – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da razumije zašto su predstavnici opozicije gnjevni.

– To je zbog činjenice da su ostali bez fotelja u Sarajevu koje su ionako neopravdano dugo zadržali jer je prošla godina od izbora – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da činjenica da je pronađeno rješenje i da se ulazi u proces konstituisanja vlasti na nivou BiH ide u prilog tezi koju je davno iznijela da je nepotrebno izgubljeno vrijeme.

– Mogli smo sve ovo uraditi prije godinu dana i početi preuzimati na sebe obaveze. Za sve procese koji su otvoreni moramo imati kredibilne učesnike i partnere. Vlada Srpske jeste kredibilan partner, formirana je odmah nakon izbora, preuzela je na sebe obaveze i u stanju je da rješava izazove – ocijenila je Cvijanovićeva.

S druge strane, dodala je ona, nije izabrana nova federalna vlada, a pogotovo je bila alarmantna situacija kada je riječ o Savjetu ministara jer su bile u pitanju obične političke igre.

Prema njenim riječima, važno je da što prije budu konstituisani Savjet ministara i Vlada Federacije BiH da bi zajedno mogli da obnove razgovore i aktivnosti koje se odnose na evropski put BiH i infrastrukturne projekte, navodeći da to znači i ponovno pokretanje kredibilnih pregovora sa međunarodnim finansijskim organizacijama.

RTRS