ПРИЈЕДОР, 29. НОВЕМБРА /СРНА/ - Инвестициона конференцији "Приједор инвест 2019 - трансформација" у Приједору, која је окупила више од 200 учесника из шест земаља.

Metaloprerađivačka industrija jedan je od sektora s najvećim rastom u Prijedoru u proteklih 6 godina, izjavio je danas predstavnik Agencije za ekonomski razvoj “Preda-PD” Goran Rodić.

– U 2013. godini bilo je 299 radnika, a po završetku prošle više od 500. Broj poslovnih subjekata porastao je sa 18 na 28, ukupan prihod sa 20 na 52 miliona KM, a izvoz sa osam na 26 miliona KM – rekao je Rodić na Investicionoj konferenciji “Prijedor invest 2019 – transformacija”, koja je okupila više od 200 učesnika iz 6 zemalja.

Direktor Agencije za promociju izvoza BiH pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Enes Ališković rekao je da je Prijedor srednje razvijena zajednica, ali u poređenju sa nekim razvijenijim ima mnogo bolju perspektivu za dalji razvoj i ulaganja, zbog stabilnih makroekonomskih pokazatelja.

– Prijedor je u prošloj godini imao 120 miliona KM izvoza i blizu 97 miliona KM uvoza, gdje je učešće metalske industrije u izvozu 25,6 odsto, a ako bismo uračunali i unutrašnji promet rudnika došli bismo do oko 35 odsto, što je pokazatelj i na nivou BiH – naveo je Ališković.

Prema njegovim riječima, problem u cijeloj BiH je što se sa više različitih nivoa daju subvencije za razvoj privrede i zapošljavanje, ali nema ni evidencije, niti evaluacije tog procesa, odnosno mjerenja učinka tih subvencija.

Predsjednik Upravnog odbora i jedan od suvlasnika prijedorske “Bosnamontaže” Dušan Berić podsjetio je da je ovo preduzeće počelo rad kao mala zanatska radionica 1957, osamdesetih je imalo najveći procvat sa više od 1.000 radnika, a poslije svih transformacija danas je u vlasništvu dva lica i u sistemu berzanskog poslovanja.

Foto: Srna

– Znali smo nekada primiti po tri razreda bravara i zaposliti ih odmah kao gotove radnike, jer je obrazovanje bilo takvo. Danas u Prijedoru nemamo nijedno odjeljenje bravara, a i kvalitet obrazovanja je takav da više ne daje spremne i osposobljene radnike – ocijenio je Berić.

On je naveo da je “Bosnamontaža” u 2010. imala prihod 5 miliona KM, a lani 10 miliona KM, da je prosječna plata sa 700 KM povećana na 1.100 KM i da ima konstantan rast od 10 do 15 odsto godišnje, kao i izvanrednu likvidnost.

– Naše poslovanje zavisi od investicionih projekata, kao što su rafinerije, cementare, fabrike šećera, pivare. Ako nema investicija, bili bismo svedeni na poslove remonta – dodao je Berić.

Mirsad Ramić, vlasnik “Kromeksa”, jednog od najekspanzivnijih prijedorskih preduzeća, rekao je da je 2000. krenuo sa zanatskom radnjom s dva radnika, koja je 2010. restrukturisana u društvo ograničene odgovornosti, a u posljednjih 5 godina puno ulaže u nove tehnologije i okrenulo se proizvodnji vlastitih finalnih proizvoda.

– Ovu godinu završićemo s rastom od 20 odsto, a poslovanje u idućoj biće uslovljeno trendovima u automobilskoj industriji jer je refleksija neminovna i ovdje – naveo je Ramić.

Prema njegovim riječima, jedan od najvećih problema u poslovanju predstavlja nepostojanje domaćih laboratorija i kuća akreditovanih za atestiranje i sertifikaciju proizvoda.

– Nedavno smo imali situaciju da radimo guvernal za “Harli Dejvidson”. Tražili smo u Sarajevu da proizvod bude atestiran, uputili su nas u Austriju, iz Austrije u Holandiju, a iz Holandije u Zagreb u predstavništvo holandske firme – dodao je Ramić.

Dvodnevnu investicionu konferenciju u Prijedoru organizuju grad, ovdašnja kancelarija Područne privredne komore Banjaluka i Agencija “Preda-PD” uz podršku UNDP-a i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

SRA/Srpskainfo