U Banjaluci je danas održana 12. Akademija za političke lidere, sa 20 polaznika iz 13 političkih partija i 14 gradova iz BiH. Događaj organizuje institut “Perpetum mobile”, a mladim političkim liderima predavanje je održao gradonačelnik Igor Radojičić.

– Politika je blisko vezana sa medijima i nema bavljenja politikom u savremeno vrijeme bez prisustva u medijima, bez odnosa sa sredstvima za informisanje – rekao je Radojičić, prenosi Srna.

On je dodao da tu spadaju i moderna sredstva informisanja, poput društvenih mreža na kojima nisu potrebni posrednici, već se individualno uređuju.

Na pitanje koji bi bio glavni savjet mladim polaznicima Akademije za političke lidere, Radojičić je, kroz šalu, rekao da se sa novinarima ne treba svađati.

– Uvijek mi je zadovoljstvo da mladim ljudima koji su ušli u političke vode prenesem neka svoja iskustva, jer svi oni sigurno imaju dosta ambicija i entuzijazma, a dobro im dođe svaki savjet od nas koji smo već dugo u tom poslu – dodao je Radojičić.

Direktor “Perpetuum mobile” Instituta Ilija Trninić poručio je da je Akademija otvorena za sve političke partije i mlade ljude koji su zainteresovani da uče o različitim vještinama i znanjima iz oblasti političkog života i rada.

Prvi modul, od ukupno četiri, odnosi na obradu tema zagovaranje, mediji i liderstvo, a kasnije će biti govora i o ljudskim pravima, evro integracijama i drugim modalitetima kao što su izborne kampanje, na koji način se usavršiti i predstaviti, te kako da na najbolji način zastupaju interese mladih u okviru svoje političke partije.

Akademija za političke lidere/ke u BiH je jednogodišnji program obuke koji Institut “Perpetum mobile” iz Banjaluke provodi od 2007. godine.

SRNA/RTRS