Sarajevo, BiH - 6. decembar 2018: Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji je stupio na dužnost današnjim izborom, mišljenja je da je još uvijek rano govoriti o definitivnim koalicijama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )

Vodeći bošnjački političari u BiH ne odustaju od iskrivljivanja istorijskih činjenica i politike nametanja tzv. bosanskog identiteta nauštrb Srba ali i Hrvata.

U radikalnim istupima prednjači odlazeći predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić koji je prije par dana u Mostaru izjavio da u BiH žive Bosanci i Hercegovci.

Istoričar iz Banjaluke, Predrag Lozo, objašnjava da BiH nije nacionalna država već društvo tri različita naroda i ističe da ne postoji nikakav istorijski osnov za postojanje naroda koji bi se zvao Bosanci i Hercegovci.

Nije prvi put Denisu Zvizdiću da svojim izjavama potire identitet srpskog naroda. Na Božić čestitao je praznik “bosanskim pravoslavcima” a na Dan državnosti zagovarao je jačanje nacionalne svijesti Bosanaca i Hercegovac.

– Nijedna država ne može postojati bez svog naroda kao šti ni narod ne može da postoji bez države. Država je BiH a njen narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građanui kao nosioci političkog suvereniteta a oni pripadaju Bošnjacima, bosanskim Srbima, bosanskim Hrvatima i ostalim – rekao je Zvizdić.

Zvizdićeva maštarija ne razlikuje se mnogo od pokušaja Benjamina Kalaja od prije 100 godinu da uvede “bosansku” naciju.

Kako tada, ni sada sa ili bez stranih namjesnika neće uspjeti pretapanje Srba u tzv. bosansku naciju.

– Da bi postojala nacionalna država, kako je vidi Zvizdić, bilo bi potrebnno da postoji jedinstveno društvo. Mi u BiH imamo tri odvojena društva u tom sociološkom smislu a pogotovo u tom istorijsko – identitestkom smislu – navodi Predrag Lozo, istoričar, Republički centar za istraživanje rata i traženje nestalih Republike Srpske.

Јoš jedna teza koju vješto “poturaju” iz Sarajeva a koja bi u konačnom valjda vodila odvajanju Srba s lijeve strane Drine od matice u Srbiji jeste uporno insistiranje na nazivu bosanski Srbi.

– Kao što ne postoje u Srbiji srpski Bošnjaci već se u Raškoj oblasti zovu imenom Bošnjaci, tako ne postoje bosanski Srbi i bosanski Hrvati već samo Srbi i Hrvati koji su takođe domicilni narod na prostoru BiH – pojašnjava Lozo.

– Gospodin Zvizdić je napravio jedan nonsens. Prešao je na teoriju da samo postoje bosanski, a šta je sa hercegovačkim Srbima recimo. Znači po njemu postoje samo bosanski Srbi i bosanski Hrvati i bosanski Bošnjaci. Mislim da će i glasove stranke koju predstavlja a koju uglavnom podržavaju Bošnjaci, izgubiti, ukoliko bude instirao na tako neusklađenim izjavama – kaže Milan Sitarski sa Instituta za društveno – politička istraživanja Mostar.

Zvizdićeve izjave o “bosanskom” identitetu prije će zbuniti same Bošnjake – kažu naši sagovornici.

Podsjećaju da su pred posljednji popis stanovništva, Zvizdećevi sunarodnici dobijali uputstva kako da se popišu kao Bošnjaci ili Bosanci. Srbima takve instrukcije nisu potrebne jer znaju ko su i šta su.

RTRS