Odgođen je najavljeni povratak bh državljana, bivših pripadnika terorističke organizacije Islamska država, koji će u BiH biti isporučeni iz Sirije.

Ovu informaciju potvrdilo je ministarstvo bezbjednosti BiH, navodeći da je do toga došlo zbog nepredviđenih okolnosti u Siriji. Njihov povratak, kako navode, odgođen je do daljnjeg. U prvoj grupi, koja je trebala biti isporučena, nalazi se devet bivših pripadnika ISIL-a, koji će odmah po stupanju na bh tlo biti uhapšeni.

Devet islamista, sa bogatim ratnim iskustvom stečenim u terorističkoj Islamskoj državi samo što nije stiglo u BiH. Baš kao što je sarajevski aerodrom na koji treba da slete, pod maglom tako je i njihov dolazak strogo kontrolisana i velom tajne obavijena akcija domaćih bezbjednjaka.

– U ovom trenutku operišemo sa devet imena koji svakako predstavljaju opasnost za BiH, moraju biti istog trenutka uhapšeni i stavljeni pod kontrolu i da se procesuiraju za sve što su radili na ratištima u Siriji ili Iraku – upozorio je Dragan Lukač, ministar unutarašnjih poslova Republike Srpske.

Od devetorice islamskih ratnika izdvaja se ime Armina Čurta, kao srednjoškolac otišao je da ratuje u ID. Navodno je čak dva puta poginuo, ispostavilo se da je živ i zdrav. Јasmin Keserović ostao je upamćen po pozivima na ubijanje hrišćana i trovanje izvora vode u Ervopi. Dževad Galijašević posebno skreće pažnju na ime Emir Markota. Tvrdi da je riječ o lažnom identitetu, da je riječ o osobi koja izaziva pažnju zapadnoevropskih bezbejdnosih službi.

– Emir u stvari nije ime, to je titula vojna, čak se iu nekim Izvještijama navodi da je on učestvovao u terorističkim djelima u BiH i po Evropi – navodi Galijašević.

Odmah po slijetanju na sarajevski aerodrom devetočlana grupa biće uhapšena i određen protvor zbog učešće u stranim vojnim formacijama. Osumnjičeni su u periodu od 2013. godine do 2015. godine pojedinačno preko Istanbula odlazili na sirijsko ratište gdje su se priključivali ID.

– Svi oni su problem za BiH, zatrovani su radikalnom ideologijom, radikalnim islamom, trovaće i našu djecu tom ideologijom a nema institucije u BiH koja se bavi deradikalizacijom – naveo je Galijašević.

Uz bh. borce Islamske države, u BiH prema najavama stiže najmanje sedam odraslih žena i 15 djece.

U Azilanstkom centru u Delijašu kod Trnova u FBiH biće podvrgnuti bezbjednosim provjerama i medicinskom pregledu.

– Mi ne možemo isključiti ni žene od veza sa terotističkim djelima – tvrdi Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu.

Bezbjednjaci se slažu da od povratnika sa sirijskog ratišta ne možemo da očekujemo ništa dobro u cijeloj BiH, zato se i očekuju drastičnije kazne od dosadašnjih koje su se mogle da otkupe novcem. Јedan od problema odnosi se i na djecu koja su vrođena u Siriji ili Iraku a nemaju bh državljanstvo.

RTRS