Crvena zvezda je prije 28 godina postala šampion planete! Bio je 8. decembar 1991. godine kada su crveno-bijeli savladali Kolo Kolo rezultatom 3:0 i popeli se na „krov sveta“, osvojivši Interkontinentalni kup.

Osvajanjem Kupa šampiona šest mjeseci ranije Zvezda je stekla mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores, pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u timu – Vladimir Jugović. Tada 22-godišnji fudbaler je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje crveno-bijelih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović. Beograđani su drugo poluvreme igrali sa igračem manje zbog isključenja Savićevića.

Od osvajanja evropske do svjetske titule, Zvezda se suočila sa brojim promenama u kadru. Ljupka Petrovića je na trenerskoj klupi zamijenio Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Pobjedom u Tokiju crveno-bijeli su napravili najveći uspeh nekog od istočnoevropski klubova. Svjetskom titulom zaokružen je jedan od najsvjetlijih perioda u istoriji Crvene zvezde.

(sport.blic.rs)