Vatikan njuz, oficijelni portal koji svakodnevno izvještava o aktivnostima pape Franje i Rimokatoličke crkve u svijetu, smatra nezamislivim da papa posjeti Crnu Goru bez pristanka Srpske pravoslavne crkve.

Da bi to učinio, papa prvo morao da posjeti Srbiju, prenosi Sputnjik članak Vatikan njuza o posjeti premijera Crne Gore Duška Markovića Vatikanu.

Vatikan njuz u tekstu napominje da srpsko pravoslavno stanovništvo čini većinu u Crnoj Gori, a da rimokatolici imaju samo dvije eparhije sa oko 20.000 vjernika.

Prema navodima ovog portala, Crna Gora je jedna od najmanjih država u Evropi i da, iako je uvela evro kao valutu, još nije postala dio EU, te da papa nikada nije posjetu ovu zemlju, nezavisnu od 2006. godine.

– To bi bilo nezamislivo bez pristanka Srpske pravoslavne crkve. Da bi to učinio, papa bi prvo morao da posjeti Srbiju – zaključuje Vatikan njuz.

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je nakon audijencije kod pape da će poglavar Rimokatoličke crkve sljedeće godine posjetiti Crnu Goru, kao i da će datum posjete biti usaglašen naknadno. Tu vijest prenijeli su svi crnogorski mediji.

SRNA/RTRS