Portparol SNSD Radovan Kovačević rekao je da bi Mirko Šarović, umjesto što daje najjeftinije populističke izjave, mogao da objasni javnosti u Republici Srpskoj zašto za toliko vremena koliko je sjedio u Savjetu ministara nije stavio na dnevni red Godišnji nacionalni program (ANP) i glasao protiv njega, čime bi ga zauvijek skinuo sa dnevnog reda.

– Moram da kažem da su najnotornije gluposti to da bilo ko kaže da je Program reformi BiH ANP i da je to put u NATO. Dakle, ponavljamo da Program reformi nije ANP, nije MAP, ne vodi BiH u NATO, što su direktno rekli ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, kao i izaslanik državnog sekretara SAD Metju Palmer – rekao je Kovačević.

On je rekao da se slanjem Programa reformi u BiH u Brisel ništa neće dogoditi.

– To znači da se ne radi o ANP, jer kada pošaljete ANP u Brisel automatski se aktivira MAP. Rečenicom Metjua Palmera da se ništa neće dogoditi onog trenutka kada program reformi stigne u Brisel smo jasno dobili potvrdu i od američke strane da se ne radi o ANP – rekao je Kovačević.

Portparol SNSD je istakao da je u pitanju usaglašeni dokument koji predviđa saradnju sa NATO, najsličniju onoj kakvu sa Alijansom ima Srbija.

– I mi ćemo i u budućnosti da se ponašamo na isti način. Sve ovo što radi opozicija posljednjih dana predvođena SDS je najjeftiniji populizam, jer kako možete pozivati da se nešto predoči javnosti za šta smo mi jasno rekli da ćemo predočiti javnosti, da ćemo tražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, da ćemo tražiti da se Narodna skupština Republike Srpske izjasni o usklađenosti Programa reformi sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti – rekao je Kovačević.

On je istakao da su u SNSD uvjereni da je Program reformi BiH u potpunosti usklađen sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Kovačević je podsjetio javnost da je član Predsjedništva BiH koji je dolazio iz Republike Srpske, a koji je bio u najvišem rukovodstvu SDS Borislav Paravac, još 2005. godine na Predsjedništvu usvojio da je NATO strateški cilj BiH. Tu rečenicu je kasnije sadržavao svaki dokument koji je govorio o saradnji BiH i NATO.

– Ovo je sada prvi dokument koji je usvojio Milorad Dodik u kojem piše da se članstvo u NATO ne prejudicira, odnosno da se uopšte ne razmatra. Time možemo reći da je ta stvar skinuta sa dnevnog reda – rekao je Kovačević.

SRNA/Srpskainfo