Ministarstvo odbrane Rusije napravilo je sistem za prognoziranje, koji zahvaljujući bazi podataka može da predvidi vrijeme i mjesto početka oružanih sukoba u raznim delovima svijeta, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

– Ako u bazu unesemo sve podatke o akcijama grupe u Јugoslaviji (kada se to dogodilo, broj brodova, nosača, raketa, u koje doba dana se dogodilo, kako se odvijalo), onda je ona kao “budilnik” – zazvoni i obavijesti: Znate, veoma je slična situacija u tom i tom dijelu svijeta, jer se radi o istom broju brodova, nosača aviona, avijacije, nosača krstarećih raketa, visokopreciznog oružja. Stoga postoji velika vjerovatnoća da će se u tom dijelu svijeta dogoditi isto što je bilo i u Јugoslaviji – istakao je Šojgu.

Prema njegovim riječima, ne radi se samo o prognozi, nego o modelu koji predviđa izradu mehanizma za reagovanje u takvim situacijama.

– Izrađuje se model, koji ne samo da određuje takve “vruće” tačke u svijetu, nego i razvija mehanizme reagovanja, uzimajući u obzir greške koje su ranije napravljene, kako ih sada ne bismo ponovili – objasnio je ministar.

On je takođe dodao da Ministarstvo odbrane Rusije ima tehničke mogućnosti, koje će dozvoliti da se skupljaju i sistematizuju neophodne informacije i podaci.

Izvor: sputniknews.com