“Schindlerov lift” Darka Cvijetića je specifično djelo zbog sljubljenosti lirskih i proznih elemenata, a pisac u njemu vješto opisuje predratna i ratna zbivanja u Prijedoru. Za ovo djelo posebno je interesantno kako autor sva dešavanja u njemu povezuje s crvenim liftom u jednom od prijedorskih solitera.

 

Osim navedenog pisca, na promociji su govorili i Emir Hadžihafizbegović, istaknuti bh. glumac i trenutni direktor Kamernog teatra 55 te profesor na Akademijski scenskih umjetnosti u Sarajevu Almir Imširević.

Cvijetić je s direktorom Kamernog teatra 55 Emirom Hadžihafizbegovićem danas i zvanično potpisao ugovor da glumački ansambl ove pozorišne kuće radi predstavu inspirisanu njegovim romanom u režiji Kokana Mladenovića u januaru 2021. godine.

Darko Cvijetić rođen je 11. januara 1968. godine u prijedorskom naselju Ljubija. Piše pjesme i kratke priče, reditelj je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Njegove pjesme su prepjevavane na francuski, engleski, njemački, slovenski, hebrejski, albanski, mađarski, poljski, makedonski i jidiš, a također je član P.E.N. Centra BiH, Društva pisaca BiH i Hrvatskog društva pisaca.

Klix.ba