Kraj godine Srpsko kulturno umjetničko društvo dr Mladen Stojanović iz Prijedora obilježilo je igrom i pjesmama. Održali su godišnji koncert i uveselili sve prisutne u prijedorskom pozorištu. Narodne pjesme i igre su se nizali, a iz publike se mogao čuti gromoglasan aplauz. Članovi društva kažu da je sjajna godina iza njih, ali i putovanja i druženja godinama unazad.

“Druženja, putovanja, nezaboravni trenutci, drugarstva za cijeli život,  priče koje ostaju za cijeli život. Sve što folklor nosi je nezaboravno i pamtićemo do kraja”, kaže Vanja Bosnić, član SKUD-a dr Mladen Stojanović.

“Čuvanje tradicije prvenstveno je bitno  zato što se u novijem društvu često dešava zaborav tradicije i samih običaja koji su se dešavali u našem narodu, a folklor sam po sebi predstavlja druženja, putovanja i prvenstveno ta igra i zabava tokom nastupa”, kaže Ivona Trmošljanin, član SKUD-a dr Mladen Stojanović.

Ove godine okitili su se i brojnim nagradama, i nadaju se da će tako nastaviti i u sljedećoj. Na godišnjem koncertu uživali su i zabavili su se i izvođači i posjetioci. Iz Skuda pokazali su tri nove koreografije, ali i one koje prijedorska publika dobro poznaje.

“Imaćemo priliku da vidimo naše prijatelje sa etnomuzikologije iz Banjaluke, to je muška pjevačka grupa, našu mušku i žensku pjevačku grupu i naš orkestar narodni. Tri nove koreografije su Igre sa Kozare, Igre iz Glamoča i igre iz crne trave u  koje polažemo jako puno nade, ako Bog da za sljedeću godinu za Evropsku smotr”, kaže Mladen Radić, umjetnički rukovodilac.

“Imali smo dosta gostovanja, festivala, nastupa i poziva. Istakla bih našu srebrnu nagradu u Beogradu na evropskoj smotri folklora, gdje je bilo 57 zemalja, među njima su bili i kontinenti. Večerašnjim godišnjim koncertom ćemo uspjeti samo jedan mali dio da pokažemo, na žalost, ali biće još koncerata”, kaže Milena Marić, predsjednik SKUD-a dr Mladen Stojanović.

SKUD će odmarati nekoliko dana. Već za šesti januar imaju zakazan nastup. Godinu, kažu, započinju radno. Planirana su i putovanja. Već sada znaju da ih čeka dosta posla, igre i plesa.

ATV