U Podgorici je opsadno stanje, dok Skupština Crne Gore razmatra Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Policija drži centar grada pod blokadom.

Vladike, sveštenstvo i vjerni narod koji su krenuli na moleban ka Hramu Svetog Simeona, zaustavila je policija na mostu ispred zgrade parlamenta, uz obrazloženje da skup nije prijavljen i da im zato prolaz nije dozvoljen.

15.30 – Јa, rab božji, Crnogorac, Srbin izjavljujem da sam kriv što idem u crkvu i krstim se sa tri prsta –  rekao je poslanik DF-a Milun Zogović, podsetivši da je pravo na vjeroispovest zagarantovano zakonom.

On je istakao da Crnoj Gori jeste potreban novi zakon u ovoj oblasti, ali da bude pripremljen sa pažnjom i u atmosferi poštovanja.

– Ovako, po onoj narodnoj “sila Boga ne moli”, sila je proizvela bijedu demokratije – dodao je Zogović.

15.20 – Ovako izgleda blokada puta za Berane:

14.55 – Mitropolit Amfilohije stigao je u zgradu Vlade.

14.38 – Premijer Crne Gore Duško Marković poručio je policiji da ne smije primijeniti silu prema narodu i da treba da obezbijede mir i sigurnost. Rekao je da on i većina ministara prisustvuju sjednici sa namjerom da doprinesu kvalitetnom dijalogu, da čuju argumente i vide da li oni imaju utemeljenja da mijenjaju neke njihove prijedloge.

14.34 – Sveštenik Predrag Šćepanović dobio je od policije dopis o zatvaranju ulica.

14.30 – Sveštenstvo okupljeno na mostu zatražilo je od policije rješenje kojim je donesena odluka da se blokiraju ulice u centru Podgorice. Iz Uprave policije nezvanično su objasnili da okupljanje nije prijavljeno i da niko nije podnio zahtjev za rješenje.

14.20 – Predsjednik Skupštine Ivan Brajović saopštio je da će premijer Duško Marković razgovarati sa mitropolitom Amfilohijem.

Za portal Vijesti je rečeno da je mitropolit Amfilohije krenuo iz Cetinja na pregovore sa Markovićem. Iz Vlade je potvrđeno da su njih dvojica već razgovarali telefonom. Marković će se nakon sastanka sa mitropolitom Amfilohijem vratiti u parlament.

14.00 – Andrija Mandić (DF) rekao je da je mitropolit Amfilohije spreman da prihvati poziv da dođe u Skupštinu.

– I sve što dogovorite sa mitropolitom i episkopima mi ćemo prihvatiti i glasati. Patrijarh Irinej nam je rekao imate blagoslov da se borite za SPC i u parlamentu i van parlamentu – rekao je Mandić.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Vjernike koji su krenuli na moleban na mostu Blaža Јovanovića zaustavila je crnogorska policija. Nakon toga, viđena je nesvakidašnja scena – moleban ispred kordona policije.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Vjernike koji su krenuli na moleban na mostu Blaža Јovanovića zaustavila je crnogorska policija. Nakon toga, viđena je nesvakidašnja scena – moleban ispred kordona policije.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Nekoliko stotina građana od 11.00 časova, kada je počelo zasjedanje parlamenta, drži u blokadi magistralni put Berane-Bijelo Polje.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić pozvao je građane da ne dolaze u Podgoricu, već da blokiraju sve gradove u Crnoj Gori. Mandić je pozvao građane da izađu na ulice sa ikonom u rukama i zapaljenom svijećom.

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zatražiće hitno sazivanje Svetog arhijerejskog sabora zbog “vanredne i novonastale situacije kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu i Metohiji, gdje je u pripremi otimanje svetinja i imovine SPC”.

RTRS