Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poželio je danas da se škole u Crnoj Gori vrati nauka o Bogu kao što se to događa širom Evrope, a Zakon o slobodi vjeroispovijesti nazvao je bogoubilačkim i bratoubilačkim.

Mitropolit Amfilohije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru, kojom je počelo godišnje sabranje svih vjeroučitelja Mitropolije, te je u obraćanju poželio da u školama ponovo zasija svjetlost bogočovječanske ljubavi prema Bogu, jednih prema drugima, ne bi li se iskorijenio zli i opaki bogoubilački i bratoubilački duh.

Mitropolit je podsjetio da je u Skupštini Crne Gore donesen bogubilački i bratoubilački zakon, kojim se unižava i gazi Crkva Hristova, na kojoj je sagrađeno sve što je časno i čestito u istoriji Crne Gore.

– Nažalost, sadašnja vlast u Crnoj Gori u ime nekakvih evropskih vrijednosti povampiruje taj bogoubilački i bratoubilački duh i na njemu vaspitava buduća pokoljenja. Donosi zakone neronovskog i dioklecijanovskog tipa, koji su bogoubilački i bratoubilački zakoni – rekao je vladika.

On je istakao kako se na bratoubilaštvu i bogoubilaštvu, gaženju po Crkvi Božijoj, zasniva budućnost Crne Gore, čime se nastavlja “brozomorno djelo od 1945. godine pa do današnjih vremena”.

Mitropolit je dodao da je Crna Gora jedina od svih drugih državica iz bivše Јugoslavije, koja nastavlja i povampiruje taj duh.

On je izrazio nadu da će Bog urazumiti sadašnje koji vladaju u Crnoj Gori da se otkažu duha bogoubilaštva, mržnje prema Crkvi i otimanja crkvene imovine i skrnavljenja svetih hramova.

– Nadam se da će se istinski vratiti izvornim hrišćanskim, pravoslavnim i ove svetinje vrijednostima, izvornim evropskim vrijednostima koje se temelje upravo na izvornom hrišćanskom duhu, afirmišući vječno i neprolazno ljudsko dostojanstvo – dodao je crnogorsko-primorski mitropolit Amfilohije.

SRNA/RTRS