Nastavljaju se okupljanja i šetnje vjerujućeg naroda u Crnoj Gori koji se protive uvajanju skandaloznog zakona o otimanju imovine SPC.

Vjerni narod je uz svoju crkvu i sa ikonama u rukama brani Crnu Goru.

Podgorica

Predvođeni sveštenstvom građani Podgorice prošetali su od hrama Hrtistovog vaskrsenja do spomenika Svetom Petru Cetinjskom. Prema procjenama, u šetnji je učestvovalo više hiljada građana.

Oni su se nakon šetnje ulicama Podgorice vratili ispred Hrama, a nakon poziva podgoričkog paroha Predraga Šćepanovića razišli su se.

Šćepanović je najavio da će sutra u 18 časova ispred hrama biti centralno nalaganje badnjaka.

Berane

Građani Berana i večeras su u mirnoj litiji od centra grada do tri kilometra udaljenog manastira Đurđevi stupovi iskazali nezadovoljstvo zbog usvajaja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U litiji ulicama grada učestvovalo je više hiljada građana.

Policija je obezbjedjivala sve raskrsnice u gradu i omogućavala nesmetan prolazak kilometarske kolone građana.

Moleban u manastiru Đurđevi stupovi služio je episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije, a hiljade Beranaca zapijevalo je ispred manastira.

Skup, kao i prethodnih noći protekao je u miru, a apsolutnu tišinu s vremena na vrijeme “remetili” su samo horski uzvici “ne damo svetinje”.

Plužine

I u Plužinama snijeg nije uspio da odgovori narod o borbe za svetinje.

Žabljak

Na Žabljaku je večeras po sniježnoj mećavi održan skup.

Foto: in4s.net

Foto: in4s.net

Temperatura na Žabljaku je oko 16 časova bila sedam stepeni ispod nule.

Ulicama Bijelog Polja i večeras je prošla litija, a okupljeni su šetali od crkve svetih apostola Petra i Pavla do crkve svetog Nikole u Nikoljcu.

Prema tvrdnjama ljudi iz Crkvene opštine Bijelo Polje u litiji je učestvovalo oko 15.000 vjernika.

Litija je protekla mirno i bez incidenata.

Nikšić

Nekoliko hiljada Nikšićana i večeras je prisustvovalo litiji koja je prošla ulicama grada nakon molebana koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Na gradskom Trgu protojerej stafrofor Dragan Krušić pročitao je saopštenje Arhijerejskog sinoda.

Protojerej Mirko Vukotić je pozvao vjerni narod da dođu sjutra veče u 19 časova ispred Hrama za kada je zakazano nalaganje badnjaka.

Kako je najavljeno nalaganju badnjaka će prisustvovati episkom dioklijski Metodije.

Tivat

Više stotina vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske i učestvovalo je u protestnoj litiji ulicamaTivta.

Nakon molebana, kojeg su u crkvi Svetog Save služili tivatski paroh otac Petar Petrović i krtljoljski paroh Marko Obradović, vjernici su se u povorci uputili na ulice Tivta.

Vjernici su nosili zastave Srpske patrijaršije, manastira Svetog arhangela Mihaila sa tivatske Prevlake, ikone svetitelja i pjevali su crkvene pjesme.

Mirnu šetnju obezbjeđivalo je oko 30 policajaca.

Bar

U Baru je, kao i u većini crnogorskih gradova, održan molebani i litija u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Prva litija u Šavniku

Nakon liturgije koja je služena u crkvi Svetog Georgija u Šavniku, ulicama varoši krenula je litija koja je po prvi put održana u znak protesta zbog donesenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litiju je predvodilo sveštenstvo i monaštvo šavničke parohije, a na Trgu Matije Јakića obratio im se nadležni paroh Draženko Ristić i prof. Momir Vuković.

U litiji je učestvovalo više stotina Šavničana.

Danilovgrad

Spuž večeras slobodno na litiji za razliku od prošle nedjelje kada je bilo hapšenja organizatora.

Izvor: argumenti.rs